Tusentals Trumpsupportrar samlade i Washington under lördagen

Av: Emma Lovén Svensson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Tusentals Trumpsupportrar tågar genom Washington i protest mot valresultatet i det amerikanska presidentvalet.

När svartklädda motdemonstranter går till attack griper polisen in för att skydda Trumpsupportrarna.

– Vi är här för att stötta vår president. Vår rättmätige president, säger David Ross, 54.

En strid ström av folk rör sig längs Washingtons gator ner mot Freedom Plaza under den strålande novembersolen. Fanorna som de bär är röda, vita och blå, och prydda med budskap som hyllar president Donald Trump. Stora delar av stadens centrala delar är avstängd för bilar, och polisnärvaron är hög. Strax innan demonstrationen drog igång vid lunchtid körde presidenten förbi i en karavan av bilar och kunde då se de tusentals amerikaner som rest till huvudstaden för att stötta honom.

Under demonstrationerna i Washington DC väntas både vanliga Trumpanhängare och högerextrema grupper samlas, däribland den våldsbejakande vit makt-gruppen Proud Boys.

Arrangemangen har fått en rad olika namn, däribland March for Trump, Stop the Steal och Million MAGA March, syftande på Trumps kampanjslogan Make America Great Again.

Margret Wolf, 56, och Phyllis Austin, 72, har rest hit från Pennsylvania för att stötta presidenten och demonstrera mot det valfusk som de menar har förekommit.

– Jag har vetat det över ett år att Demokraterna skulle försöka stjäla valet. Det var det enda sättet de skulle få röster på. Jag är inte förvånad, säger Margret.

Enligt Phyllis är det terapeutiskt att se så många likasinnade samlade på en och samma plats. Hon är övertygad om att Trump tillslut kommer få en andra mandatperiod.

– Vi tror på det Trump har genomfört rent politiskt, han har gjort det han sagt att han ska göra. Vi tycker att han har förbättrat vårt land och han kommer göra bra saker även de kommande fyra åren.

Million MAGA March.
Foto: PONTUS HÖÖK
Million MAGA March.
Foto: John Locher / TT
En medlem från vit makt-gruppen Proud Boys.

David och Rebecca Ross, båda 54 år, har rest hit från New York för att stötta presidenten och trycka på för att anklagelserna om valfusk ska utredas. För David är det uppenbart att något inte stämmer med årets val.

– Om man kollar på de valmöten som Trump höll. Det var tusen och åter tusentals människor. Jämför man det med Biden – han hade ingenting, säger han.

För Rebecca är det misstänkt att det gick så bra för Trump på valdagen, men att det sedan trillade in röster till Biden dagarna efter.

– Helt plötsligt slutade han få röster under valnatten och sen började tusentals röster komma in för Biden, men inga för Trump. Det är uppenbart.

Foto: PONTUS HÖÖK
Million MAGA March.

Att det samlats så många människor i huvudstaden i dag är stärkande tycker David.

– Titta runt dig, här ser du folket tala – det verkliga folket. Det finns inget fusk med oss som är här. Det här är vi som samlats – folket.

Enligt fler högt uppsatta säkerhetsansvariga inom amerikanska myndigheter finns det inga bevis för att det förekommit oegentligheter i det amerikanska valet. I ett gemensamt uttalande skriver flera säkerhetsansvariga att ”presidentvalet den 3 november var det säkraste i amerikansk historia”.

Oro för konfrontationer

Trots att majoriteten av de som samlats i Washington i dag är fredliga demonstranter finns en oro för konfrontationer. Flera högerextrema grupper har annonserat sin närvaro inför dagen, och vid lunchtid anlände gruppen Proud Boys till Freedom Plaza iklädda skottsäkra västar och militärhjälmar och möttes av demonstranternas jubel.

Foto: Alex Brandon / TT
Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany.

Några timmar senare, utanför ett hotell vid Black Lives Matter-plaza, tvingas polisen gripa in för att skydda Trumpsupportrar från svartklädda motdemonstranter.

Det är hundratals poliser som står redo i området. Flera av dem har sina gummikulepistoler dragna och sprejar tårgas på de som inte lyder order.

Enligt Fox DC har den lokala polisen gripit tio personer misstänkta för bland annat brott mot vapenlagen, misshandel och våld mot polis. Vilken sida de gripna tillhör är okänt, men polisen meddelar att de kommer att gå ut med mer information under morgondagen.

Foto: PONTUS HÖÖK
Million MAGA March.

En vecka sedan Biden utropades som segrare

Det har gått en vecka sedan amerikanska medier utropade Joe Biden till segrare i det amerikanska presidentvalet. Trump har ihärdigt hävdat att han själv är den rättmätige segraren, och att Bidens vinst är ett resultat av valfusk, en anklagelse han inte har presenterat några belägg för. Vid en presskonferens under fredagen sade han dock att ”tiden får utvisa” vem som leder landet efter den 20 januari, vilket av många har tolkats som att han börjar godta tanken på ett maktskifte.

Foto: PONTUS HÖÖK
Aftonbladets Emma Lovén Svensson och Pontus Höök på plats i Washington.
Publicerad:

LÄS VIDARE