Washington bävar för upplopp efter valet

Uppdaterad 2022-10-11 | Publicerad 2020-11-03

Washington D.C. Dagen före valet ser USA:s huvudstad allt mer ut som en spökstad när butiker stängs ned och skyltfönster täcks för.

Rädslan för upplopp växer och minnet från sommarens urartade protester är färskt.

– Vissa butiksägare planerar att stanna kvar i sina butiker hela natten, säger Alexander M. Padro, vd för Shaw Main Streets.

Det är en blåsig men solig höstdag i Washington och USA håller andan i väntan på ett valresultat. Överallt i stadens centrala delar hörs ljud av borrmaskiner och hammare när skyltfönster och entréer till restauranger täcks för med plywood och landets huvudstad förbereder sig för oroligheter i samband med valet.

Det är en lång och infekterad valrörelse som nu når sin kulmen och läget i landet är ansträngt. Sommarens protester mot polisens övervåld urartade på flera platser i plundringar och bränder.

– I juni påverkades 36 butiker här i området. Det var allt från hammare som kastades in genom fönster, till varor för tiotusentals dollar som stals från vin- och spritbutiker. Vi hade till och med en mordbrand mot ett apotek, säger Alexander M. Padro, 56, vd för Shaw Main Streets.

Polisen i Washington uppmanar nu butiksägare att slå på polisens notifikationer och att ha sina försäkringshandlingar till hands. Alla som ser nåt misstänkt ska larma direkt, men det finns de som inte tror att det räcker.

– Vissa butiksägare planerar att stanna kvar i butikerna hela natten, säger Alexander M. Padro.

Alexander M. Padro, vd för Shaw Main Streets.

Flera grupper väntas demonstrera

Flera grupper har ansökt om tillstånd att demonstrera på valdagen och dagarna efter valet. Shutdown DC är en av de grupper som uppmanat sina följare att ge sig ut på gatorna på valdagen, de ska samlas vid Vita huset på Black Lives Matter Plaza – en plats dit många personer väntas ta sig.

Presidenten själv kommer att invänta resultatet på plats i Vita husets  evenemangs- och mottagningsrum, East Room, och därifrån är det inte omöjligt att han kommer att höra ljuden från de demonstrationer som väntas utanför.

– Den allmänna uppfattningen är att det kommer bli oroligheter efter valet i november, oavsett vem som vinner, säger DC:s polischef Peter Newsham, enligt Washington Post.

Sandra Lin driver en restaurang nära Vita huset och är orolig för att den ska vandaliseras under valnatten.

Håller öppet på valdagen

Sandra Lin, 54, har en restaurang intill Vita huset. Från utsidan går det dagen före valet knappt att se att de har öppet, bara en skylt utställd på gatan vittnar om att verksamheten är igång. Sandra är orolig för att demonstranter ska komma till hennes restaurang och förstöra.

– Det har inte hänt mig, men min bror har fått sin butik förstörd två gånger och för min svåger, som har en liknande restaurang som jag, har det hänt en gång, säger hon.

Sandra kommer att hålla öppet på valdagen, men är tveksam till om hon kommer öppna dagen efter. Samtidigt grämer det henne, eftersom året redan varit tufft ekonomiskt på grund av corona.

– Det har påverkat affärerna jättemycket. Vi har knappt fått ha öppet och antalet platser är begränsade, jag kan bara låta några kunder i taget sitta här, säger hon.

Sandra Lin håller sin restaurang öppen på valdagen.

PODD USA-valet: Slutspurten

Aftonbladet Daily pratar med Emelie Svensson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln