EU i vaccinbråk med britterna – hotar med exportförbud

Publicerad 2021-01-28

Vaccinkrig råder mellan EU och Storbritannien.

Britterna vill inte dela med sig av doser producerade i inhemska fabriker.

Nu hotar EU med exportförbud av till exempel Pfizer-vaccinet.

Storbritannien har beställt 100 miljoner vaccindoser av den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca. EU har beställt 400 miljoner doser till sina medlemsländer så snart företagets vaccin godkänts.

I tisdags uppgav brittiska regeringskällor att vaccin från Astra Zenecas brittiska fabriker i Oxford och Staffordshire inte får levereras till EU förrän Storbritannien har fått sina 100 miljoner doser, skriver The Guardian.

Därefter meddelade Astra Zeneca att de inte kommer kunna leverera de doser som EU beställt för årets första kvartal. Företaget räknar med att EU kommer kunna få runt 25 procent av det beställda vaccinet.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot

Företagets vd Pascal Soriot säger också att det inte är aktuellt att ta vaccin som tillverkas i Storbritannien och ge till EU.

– Som ni kan förstå har den brittiska regeringen stipulerat att leveranser från den brittiska produktionen först ska gå till Storbritannien. I kontraktet med EU nämns att de brittiska fabrikerna kan vara en möjlighet för EU, men bara i ett senare läge, sa Pascal Soriot.

Något som EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides kallade för strunt.

– Vi vänder oss mot principen om ”först till kvarn”, säger hon enligt Sky News.

– Det kanske funkar hos kvartersslaktaren men inte i kontrakt.

Men Storbritannien uppger fortsatt att de inte kommer att låta något vaccin producerat i de två brittiska fabrikerna gå till EU. Parlamentsledamoten Michael Gove pressades under torsdagsförmiddagen i frågan i BBC Radio och medgav då att regeringen inte har några planer på det.

– Nej. Det kritiska för oss är att säkerställa att det schema vi har kommit överens om och som vårt vaccinationsprogram bygger på kommer fortsätta som planerat, säger Gove, rapporterar Sky News.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.

EU uppges nu också ”hota” med att offentliggöra kontraktet i fråga, skriver The Telegraph. Och varnar för exportförbud mot vaccin producerat inom EU:s gränser – något som till exempel skulle hindra britterna från att få ta del av Pfizer/Biontech vaccinet.

– I fem veckor har Biontech-vaccinet, som bara produceras i EU och har utvecklats med hjälp av den tyska staten och EU-pengar, skeppats över till Storbritannien. Den enda konsekvensen kommer bli att omedelbart stoppa exporten och då sitter vi mitt i ett handelskrig, säger tyske EU-parlamentarikern Peter Liese enligt TT.

EU-kommissionen rapporteras nu gå igenom tulldokument för att se om vaccin producerat inom unionen har levererats till Storbritannien, skriver The Guardian.

I Belgien har även myndigheterna genomfört en razzia mot Astra Zenecas vaccinfabrik under onsdagen, skriver The Telegraph. EU-källor uppger för tidningen att de misstänker att Astra Zeneca sålt reserverat lagervaccin till länder utanför unionen.

– Problemet är att vi har ett kontrakt med Astra Zeneca. De har lovat att leverera ett visst antal doser som de inte kan leverera, säger Kim Van Sparrentak vid kommittén för EU:s inre marknad och konsumentskydd, enligt The Telegraph.

– Baserat på dessa löften har vi rullat ut vaccinationsprogram i 27 länder.

Brittiske premiärministern Boris Johnson inspekterar Astra Zenecas vaccin-distribution.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen