Inflytelserik norsk mediaägare avliden

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-12

Tinius Nagell-Erichsen blev 73 år

Einar Fredrik Åke "Tinius" Nagell-Erichsen har avlidit, 73 år gammal.

Han var Norges mest inflytelserika mediaägare och verksam inom mediakoncernen Schibsted.

Känd norsk mediaprofil Einar Fredrik Åke "Tinius" Nagell-Erichsen har avlidit. Han blev 73 år.

– Det är sorgligt att en av dagens största tidningsmän har gått ur tiden, säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.

Tinius Nagell-Erichsen dog i natt efter en tids sjukdom. Han blev 73 år. Han föddes den 15 februari 1934 och var son till Schibstedkoncernens grundare Christian Michael Schibsted.

Tinius Nagell-Erichsen var mångårig styrelseordförande och den störste ägaren inom Schibsted ASA. Han var också bland annat verksam som styrelseledamot i de norska tidningarna Aftenposten och Verdens Gang samt i Aftonbladets styrelse.

Brann för journalistiken

1996 köpte nämligen den norska mediekoncernen Schibsted en tung aktiepost i tidningsföretaget Aftonbladet Hierta AB och blev operativt och ekonomiskt ansvarig för Aftonbladet.

– Det unika med Tinius var att han alltid var mest intresserad av det publicistiska och det journalistiska, trots att tidningsverksamhet i dag handlar väldigt mycket om pengar och affärer. Han hade ett brinnande intresse för journalistiken och för kvalitetsjournalistik, säger Anders Gerdin.

Tinius Nagell-Erichsen såg till att några av Norges största tidningar aldrig kan komma i utländska händer genom att placera ägarandelen i en stiftelse, skriver VG.

Stiftelsens styrelse bestod av han själv, Per Egil Hegge, John A. Rein och Ole Jacob Sunde. Efter Tinius Nagell-Erichsen bortgång ska styrelsen bestå av tre medlemmar, enligt VG.

Tinius Nagell-Erichsen efterlämnar en sambo och fyra vuxna barn.