Billiga mobiltelefoner mer tåliga än dyra

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-03

En mobiltelefon behöver inte vara dyr för att vara hålla.

Tidningen Mobil har testat fem telefonmodeller och resultatet visar att billiga mobiler är mer tåliga än de dyrare varianterna.

– Jag är faktiskt lite förvånad över resultatet, säger Elias Nordling som är reporter på Mobil och ansvarig för tålighets-testerna.

Iskyla, stekande hetta, regn och stötar fick mobiltelefonerna utstå i tidningen Mobils tester. Och resultatet från testerna visar att mobiltelefonerna tål mer än man tror.

Samtliga telefoner klarade vanliga regnskurar och tapp i marken från normal höjd, även om vissa av dem fick lite repor.

Billigare var bättre

Men testerna visar också att de dyraste mobilerna inte tål mer än de billigare. Av de fem testade telefonerna var det de två billigaste – Sony Ericsson K220 och Nokia 2626 – som klarade testerna allra bäst. Det var en rejäl överraskning för Mobils reporter Elias Nordling som ansvarade för mobiltesterna.

– Vi hade nog väntas oss kompromisser vad gäller materialet i de riktigt billiga modellerna. För några av mobilerna vi testade är riktiga lågpristelefoner. Sedan hade vi några mobiler i mellanprisklassen och några lite mer gedigna modeller. Vi trodde de dyrare modellerna skulle tåla mer, men så var inte fallet, konstaterar Elias Nordling.

Ville inte vara med

Men allra mest överraskade var kanske Sony Ericsson och Nokia. De ville nämligen inte låna ut telefonerna till testet. Inte ens när tidningen Mobil garanterade att redaktionen skulle betala om de förstörde någon av lånemobilerna.

– Sony Ericsson och Nokia ansåg att de inte hade något att vinna på den här typen av test. Det tolkade vi som att de inte trodde att deras mobiler skulle hålla. Men de verkade inte ha så mycket att dölja där, säger Elias Nordling.