Cameron segerviss i brittiska valet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-06

Konservativa Tories ser ut att bli största parti

Tories blir största parti i Storbritannien men får inte egen majoritet. Det visar den vallokalsundersökning som släpptes sent på torsdagen. Utan egen majoritet kan partiledaren David Cameron inte vara säker på att bli premiärminister.

De verkliga rösterna räknas under natten. Klockan 01 hade bara tre valkretsar lämnat in sina resultat.

Enligt vallokalsundersökningen får konservativa Tories 305 platser av 650 i parlamentet och Gordon Browns Labour bara 255.

Om siffrorna stämmer någorlunda betyder det att inget parti får de 326 parlamentsplatser som krävs för att få egen majoritet. Tories partiledare David Cameron var dock segerviss efter att vallokalsundersökningen presenterats.

– Det här är en tydlig demonstration mot Labour. Vi kan regera med det här resultatet, sade han enligt Sky News.

Samtidigt var Labour inte redo att ge upp makten. Utrikesminister David Miliband sade att om inget parti får egen majoritet går det inte att utropa en segrare förrän partierna har förhandlat med varandra.

Kan bli Labour

Om inget parti får egen majoritet innebär det att det antingen bildas en minoritetsregering eller en koalitionsregering. Eller så blir det nyval, om partierna inte alls kan komma överens. Ska Tories regera kan de alltså komma att behöva stöd från Liberaldemokraterna, som är tredje största parti. Och det är inte alls säkert att Liberaldemokraterna är villigt att stödja konservativa Tories.

Liberaldemokraterna och partiledaren Nick Clegg ser dock inte ut få i närheten av så stort inflytande som de hoppats, med 61 platser enligt undersökningen. Det innebär att även om Liberaldemokraterna väljer att i stället stödja Labour så räcker de båda partiernas mandat inte för majoritet. Det kan då hänga på övriga småpartier, som enligt undersökningen får 29 platser.

Men Labour är alltså inte ute ur leken även om det lutar åt att Cameron försöker bilda en minoritetsregering.

Unikt läge

Situationen är mycket ovanlig i Storbritannien, vars valsystem är byggt för att få starka regeringar (se faktaruta). Historiskt har det i praktiken inneburit ett tvåpartisystem där Tories och Labour gjort upp om makten. Dagens resultat visar att de tiderna nu kan vara förbi.

Siffrorna är dock fortfarande väldigt osäkra. De bygger på vad folk utanför vallokalerna sagt att de röstat på, och är egentligen bara en stor opinionsmätning. De verkliga rösterna började räknas klockan 23 svenskt tid och resultaten kommer under natten. Ett någorlunda pålitligt valresultat komer först på fredagen. Efter det väntar förhandlingar mellan partierna, och svaret på vem som till slut bildar regering kan dröja länge.

Högt valdeltagande

Valdeltagandet tros bli högre än vanligt. Vid det senaste parlamentsvalet röstade bara omkring 60 procent av väljarna, att jämföra med omkring 80 procent i till exempel Sverige. I årets val väntas så många som 70 procent av de brittiska väljarna ha röstat, enligt brittiska medieuppgifter.

Vallokalsundersökningen är ett samarbete mellan BBC, Sky och ITV.

Första resultaten

Strax före midnatt kom resultatet från den första valkretsen, Sunderland South. Där vann Labours kandidat stort. Även de båda följade valkretsarna, Sunderland West och Sunderland South, vann Labour. Alla tre är välkända Labourområden och resultatet väntat.

Valet kommer snarare att handla om det hundratal kretsar där det är jämt mellan partierna och enstaka röster avgör vilken kandidat som får mandatet.

Klockan 01 återstod 647 mandat att fördela.