Livshotande skador efter kanotolycka

Uppdaterad 2015-06-17 | Publicerad 2015-06-16

Kanoten kapsejsade under konfirmationslägret.

Två ungdomar i 15-årsåldern har fått livshotande skador efter en kanotolycka nära Åre.

De flögs under tisdagskvällen till Trondheims sjukhus och har vårdats där båda två.

På onsdagseftermiddagen flyttades en av pojkarna till Karolinska universitetssjukhus i Solna.

Larmet om olyckan kom vid 16.53 på tisdagen. Ungdomarna deltog i ett konfirmationsläger i området och var ute på sjön i kanot.

– I samband med det har sex personer hamnat i vattnet. Tre personer tog sig i land på egen hand och tre blev räddade av räddningspersonal, säger Hans Ängquist.

Det är minst en kanot som kantrat och enligt Länstidningen Östersund är det tre ungdomar och tre lägerledare som varit inblandade i olyckan.

Till sjukhus

Ungdomarna var nedkylda och ambulanspersonal utförde hjärt- och lungräddning på dem på plats vid sjön.

Två av ungdomarna fördes med helikopter till Trondheims sjukhus och deras tillstånd beskrivs som livshotande, enligt polisen.

Vid akuten på sjukhuset i Trondheim beskriver man vid 23.30-tiden tillståndet för de två ungdomarna som oförändrat och de har flyttats till intensivavdelningen. Skadorna är mycket allvarliga och tillståndet beskriver man som kritiskt.

Fyra personer har också förts till Östersunds sjukhus.

– Två tjejer och två killar fördes till oss med vägambulans. De är vid gott mod och har inga allvarliga skador men är nedkylda. Samtliga kommer från Stockholmsområdet och deras anhöriga är underrättade, säger Anna-Lena Högström, pressansvarig Region Jämtland Härjedalen med ansvar för Östersunds sjukhus.

”Blåser kraftigt”

Det är inte känt hur länge ungdomarna låg i vattnet.

– Oklart, vi vet inte hur länge de varit i vattnet men de var rejält nerkylda och det troliga är att alla har varit i vattnet ett tag, säger Erik Forsell på räddningstjänsten i Åre, till LT.

Samtliga ska ha burit flytväst vilket underlättat räddningsarbetet.

På plats vid sjön arbetar polisen med att försöka utröna vad som orsakade olyckan.

– Det blåser kraftigt i området, så det är hårt väder. I övrigt vet vi inte så mycket om omständigheterna och vi får se vad som kan ha orsakat det här, säger Hans Ängquist.

På plats i området finns också kommunens POSOM-grupp, som hjälper till att ge krisstöd i samband med kriser och katastrofer.

”Känns väldigt sorgligt”

Kyrkoherden Lasse Svensson åkte under tisdagskvällen till lägret för att stötta deltagarna.

– Det känns väldigt sorgligt och jobbigt, men det har varit ett fantastiskt lugn och sammanhållning.

Under tisdagskvällen tände de ljus och pratade i grupp med varandra.

– Sedan gick alla och lade sig. Vi vakade hela natten, men det var lugnt hela natten, säger Lasse Svensson.

Under onsdagen har han varit i kontakt med många oroliga föräldrar och andra inblandade.

– Många har tackat för informationen, och en del har varit upprörda och haft många frågor om hur detta kunde ha skett, säger han.

Och fortsätter:

– Vi har haft lägret fem år i rad och aldrig varit med om något liknande. Kanotutflykten var väl förberedd och alla är anställda är utbildade i hjärt- och lungräddning.

Lägerchefen Tom Broberg säger att en del av ungdomarna är i chock, men att de har extra personal på plats för att hantera situationen.

– Det känns tungt. Vi är alla trötta. Men nu ska vila och i morgon fortsätter vi med lägret utan några sportaktiviteter.

Följ ämnen i artikeln