Varning för virala fästingvideon

Publicerad 2015-06-29

Plocka bort fästingen med tops?

Ett hokus pokus-råd, enligt infektionsläkaren Göran Günther.

– Man behöver inte konstla till det så mycket.

På nätet sprids just nu ett klipp som visar hur man med hjälp av en tops kan avlägsna fästingar från huden. Men det är inget som rekommenderas av läkare som Aftonbladet har varit i kontakt med. I stället kan det öka risken för smitta.

– Det finns ingen anledning att hålla på med sådant hokus pokus. Om man irriterar fästingen finns risk att den går sönder och blir svårare att få bort. Jag kan också tänka mig att det ökar risken att den tömmer ut bakterier om man håller på och klämmer på den, säger Göran Günther, överläkare vid infektionsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

"Inte konstla till det"

Det är inte heller nödvändigt att lägga pengar på speciella fästingborttagare. Det går bra att använda en vanlig pincett eller helt enkelt dra bort den med naglarna, säger Göran Günther.

– Man behöver inte konstla till det så mycket. Ta ett försiktigt grepp om fästingen och dra rakt ut. Det gör ingenting om det blir kvar något ben eller så. Sedan är det bra att rengöra det lilla såret som uppstått med tvål och vatten.

Var snabb

Vänta inte med att ta bort blodsugaren om den satt sig på huden, är Göran Gïnthers råd. Fästingar som avlägsnas snabbt kan innebära att bakterieinfektionen borrelia inte hunnit överföras till huden.

– Under säsong är borrelia en ganska vanlig åkomma. Om det uppstår en ring på huden så är det bra att uppsöka en läkare så att man får penicillion. Det finns visat att tidig behandling kan stoppa risken för senare eventuella åkommor, till exempel hjärnhinneinflammation.

Om fästingen däremot bär på TBE-virus är det svårare att undkomma.

– TBE-viruset finns i spottkörtlarna, och där beräknar vi en snabbare överföring. Mot det är det vaccination som gäller om man brukar vara ute och röra sig i skog och mark, säger Göran Günther.

Följ ämnen i artikeln