Badawi berättar om piskrappen: ”Mirakel att jag överlevde”

Publicerad 2015-03-31

Den saudiske bloggaren och människorättsaktivisten Raif Badawi har dömts till 10 års fängelse och 1 000 piskrapp.

I januari fick han de 50 första.

– Det är ett mirakel att jag överlevde, skriver han i ett brev till sin hustru enligt Der Spiegel.

Raif Badawi greps och fängslades 2012 efter att ha startat en sajt för politisk debatt i Saudiarabien. Han misstänktes bland annat för att ha hädat islam.

I fjol dömdes trebarnspappan till 10 års fängelse, böter på motsvarande 2,3 miljoner kronor och 50 piskrapp varje fredag i 20 veckor. Det senare har Sveriges utrikesminister Margot Wallström kallat för ”närmast medeltida metoder”.

Efter att ha fått de 50 första rappen i januari har Raif Badawi dock inte fått fler eftersom hans kropp ännu inte återhämtat sig.

Jublande folkmassa

I ett brev, som han dikterat i telefonsamtal med sin hustru och som tyska Der Spiegel delvis har återgivit, delar han med sig av tankar och känslor från fängelset.

Badawi skriver att det var ett mirakel att han överlevde de 50 första rappen. Han berättar att han samtidigt var omgiven av en jublande folkmassa som hela tiden skrek ”Allauhu Akbar” (”Gud är störst”).

– Allt detta lidande hände mig bara för att jag uttryckte min åsikt, skriver han.

Raif Badawis hustru Ensaf Haidar berättar för Der Spiegel att han är illa däran.

– Han lider av högt blodtryck, men framför allt är han psykiskt stressad, säger hon.

Tyska UD varnar för bok

Resten av texten som Badawi dikterat för sin fru kommer att publiceras i boken ”1 000 piskrapp” som ges ut i Tyskland den 1 april. Tyska UD har varnat för att boken skulle kunna få negativa konsekvenser för honom, men Badawi själv är fast besluten att fullfölja utgivningen, säger hans hustru till Der Spiegel.

– Min man ser detta som en fortsättning på sitt arbete. Han är säker på att han kämpar för rätt tro.