Forskare: Mobilen kan bota din åksjuka

Uppdaterad 2015-09-14 | Publicerad 2015-09-11

En svag elektrisk ström mot huvudet kan bota din åksjuka.

Det hävdar en grupp brittiska forskare som tror att mobiltelefonen kan vara ett verktyg – och verklighet om några år.

– Mobilen skulle kunna leverera den lilla mängd ström som krävs genom hörlursuttaget, säger doktor Qadeer Arshad till Imperial College London.

Att bli åksjuk när man åker buss, bil eller båt kan snart vara ett minne blott. Nu tror forskare att de hittat en lösning på problemet, enligt en ny studie från Imperial College London. Lösningen är att koppla svag elektrisk ström mot den del av huvudet där balanssinnet finns.

– Vi hoppas att tekniken ska kunna användas genom mobiltelefonen, säger Qadeer Arshad, doktor i neurologi, till Telegraph.

Ett band runt huvudet

Tanken är att användaren ska koppla ett anpassat huvudband i hörlursuttaget, ett band som ger stötar på rätt delar av huvudet. Hjälpmedlet ska användas ungefär 15 minuter före en resa för att lindra besvären. Men det får inte användas för mycket, max 30 minuter om dagen.

– Vi är övertygade om att inom fem till tio år kommer man att kunna gå in på apoteket och köpa det här, säger Qadeer Arshad till tidningen.

Inga biverkningar

Genom att låta personer sitta och snurra på stolar, vilket framkallar samma symptom som åksjuka, kunde forskarna genomföra sina tester.

De kopplade svag ström till personerna och upptäckte då att de efter behandlingen inte kände sig lika åksjuka.

Professor Michael Gresty är expert på åksjuka och han ser stor potential i den nya behandlingsmetoden. Enligt honom är ett vanligt problem med åksjukemedicin biverkningarna, vanligast är att man blir trött.

– Vi är riktigt exalterade över behandlingens potentiella effekter utan några biverkningar. De fördelar som vi kunde se är mycket nära effekterna vi ser med de bästa medicinerna mot åksjuka som finns tillgängliga, säger han till tidningen.

Följ ämnen i artikeln