Han startade korplag för ensamkommande flyktingbarn

Uppdaterad 2015-12-03 | Publicerad 2015-12-02

Med egna pengar köpte han allt som behövdes till laget

Erik startade korplaget Flyttfågel FC för ensamkommande flyktingbarn

Erik Englund tröttnade på att vara upprörd på samhällsutvecklingen. I stället tog han pengar ur egen ficka och köpte all utrustning som behövdes för att starta Flyttfågel FC.

– Det handlar ju inte bara om fotboll utan om att få ett sammanhang här i Sverige, säger han.

Varje söndag tränar korplaget Flyttfågel FC fotboll i Farsta. Men de är inte vilket korplag som helst – alla i laget är ensamkommande flyktingbarn. Och det var ur frustrationen som grundaren Erik Englund kände över samhällsutvecklingen som idén om ett fotbollslag föddes.

– Jag kände, som så många andra, att jag inte visste vad jag kunde göra för att hjälpa de som kommer hit. Men så spelar jag själv i ett korplag och tänkte att det kanske går att starta ett för de ensamkommande barn som bor på boendet i Farsta, säger Erik Englund till Aftonbladet.

Köpte utrustning ur egen ficka

När han sedan besökte boendet för att se om det fanns något intresse hos ungdomarna skrev tolv stycken upp sig direkt. Erik Englund gick då och köpte all deras utrustning med pengar ur egen ficka och fick Korpen att stå för kostnaden för seriespelet.

– De fick själva välja hur kläderna skulle se ut och vad de skulle heta. Och det är så mäktigt – deras ställ och skor är helt vita så de ser ut som fredsduvor när de står på planen.

Ungdomarna i laget är mellan 14 och 19 år gamla. Den som bott i Sverige längst har varit här i nio månader medan en av spelarna kom hit bara förra månaden. Nu i söndags spelade de sin första match i Korpserien – som de tyvärr förlorade med 6-3.

– Men de var så glada att få spela och sa efteråt att de ville träna ännu mer, så det ska vi försöka lösa nu. Det handlar ju inte bara om fotboll utan om att få ett sammanhang här i Sverige, säger Erik Englund.

Vände irritationen till något positivt

Till den som vill göra något liknande själv säger Erik Englund att det lättaste är att kontakta någon lokal idrottsklubb eller Korpenförening och se vad de kan bistå med – för att det finns ett intresse hos ungdomar ute i landet tvekar han inte på.

– Det är så klart för ungdomarna jag gör detta men det är även väldigt berikande för en själv att få en liten inblick i deras värld. All irritation jag haft på samhället har försvunnit eftersom jag istället för att irritera mig faktiskt gör något för att förbättra samhället, om än lite. Nu får jag positiv energi ur allt det som förut var negativt, säger han.