Förlamade Daniel hemma från Japan

Uppdaterad 2015-11-19 | Publicerad 2015-11-11

Systern: ”Det känns bra att vara på svensk mark”

I januari flyttade Daniel Winroth, 23, till Tokyo, Japan, för att studera. Efter några månader drabbades han av en ovanlig nervsjukdom – och blev plötsligt förlamad.

Familj och vänner har sedan dess kämpat för att få hem honom.

Nu har han äntligen landat på svensk mark.

Vid 8-tiden på onsdagsmorgonen landade svårt sjuke Daniel Winroth, syster Sofia Winroth och vårdteamet på Bromma flygplats.

– Vi är väldigt trötta och det känns väldigt bra att vara på svensk mark igen. Jag har precis fått krama om pappa och faster därute, säger hans syster till TV 4, som mötte upp dem efter att planet landat.

Ville bara komma hem

För tre månader sedan drabbades Daniel Winroth plötsligt av en ovanlig nervsjukdom, Guillain-Barrés syndrom. Han förlamades från halsen och nedåt och har inte kunnat prata. Han har sedan dess vårdats på ett sjukhus i Tokyo. Men då hans japanska sjukförsäkring bara täckte vård på plats, men ingen hemresa, har han varit fast i landet.

Familj och vänner har sedan dess kämpat för att få hem honom.

Hans syster Sofia har tidigare berättat för Aftonbladet att allt Daniel ville var att få komma hem till Sverige. Familjen har hela tiden siktat på att ordna transport hem till den 10 november. Och nu kan de äntligen pusta ut.

”Finns inte ord att beskriva detta”

Sofia Winroth säger till TV 4 att hon många gånger har tänkt att det här inte skulle gå – men att hon aldrig gett upp. Hon har ännu inte tagit in magnituden av projektet och hur mycket pengar som donerats av många vänliga själar.

– Tack så hemskt mycket för att ni har stöttat oss i att få hem Daniel. Det finns inte ord att beskriva hur mycket det betyder för oss, säger hon till tv-kanalen.

Barndomsvännen lättad

Daniels barndomsvän Jonathan Creütz är den som arrangerat och hållit i insamlingen för att få hem honom till Sverige. Även han är glad och oerhört lättad över att Daniel är hemma igen.

– Det är faktiskt väldigt skönt. Vi har kämpat mycket nu. Det är skönt att han får komma hem och få den vård han behöver, säger han till Aftonbladet.

Länge var det osäkert om insamlingen skulle räcka för att få hem honom. Men för några dagar sedan nådde de den magiska gränsen 750 000 kronor, vilket var det som behövdes för att täcka sjuktransportkonstnaderna.

– Det är ju fantastiskt. Jag hade aldrig förväntat mig så mycket stöd, säger Jonathan Creütz.

Trots att de nått målet har privatpersoner fortsatt att skicka in pengar.

– Pengarna som blir över kommer att gå till Daniels rehabilitering.

Följ ämnen i artikeln