Slutdansat för bedragaren

Publicerad 2015-11-06

Mannen som segerdansade på en övervakningsfilm efter att ha länsat en 95-årings bankkonto har identifierats  och nu häktats på sannolika skäl misstänkt för fem fall av grova stölder.

– Inkorgen är fullspäckad med tips, säger Jan Olsson, chef vid polisens nationella bedrägerienhet.

Det var den 27 september som en 95-årig kvinna fick sitt bankkonto länsat av två män som utgav sig för att komma från ”Postkodlotteriet”. På övervakningsfilmen från bankomaten i Kungsängen i Upplands Bro kommun, kunde man se en av de misstänkta männen genomföra en segerdans för att sedan vända sig mot kameran och peka finger.

Händelsen uppmärksammades bland annat av Brottscentralen och mannen har nu identifierats. Utöver tips från privatpersoner så har även poliser och utredare hört av sig med uppgifter om bedragaren.

– Inkorgen är fullspäckad med tips, säger Jan Olsson, chef vid polisens nationella bedrägerienhet.

Sitter nu häktad

Den 20-åriga mannen sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för fem fall av grova stölder samt ett försök till grov stöld. Mannen greps redan den andra november efter att ha stoppats vid en trafikkontroll. Där anträffades mannen med stöldgods som kunde härledas till en tidigare stöld i Täby.

20-åringen häktades dock först på torsdagen den sjätte november efter att ha erkänt totalt fem grova stölder. Även en 16-åring är anhållen misstänkt för grov stöld och för att ha varit medgärningsman i flera av de brott som 20-åringen häktats för. De flesta av stölderna har skett i Stockholmsområdet med ett liknande tillvägagångssätt.

– De har sökt upp äldre personer i deras bostad och uppgett att de har en lotterivinst att dela ut, säger åklagare Nils Råby.

Väl inne i bostaden har de kommit över kontokort och pinkod samt även tillgripit kontanter och annat gods.

– Utredningen kommer nu att fortgå och polisen kommer att undersöka de tips som kommit in, säger Nils Råby.

Följ ämnen i artikeln