Kvinna mördad i Jönköping - man gripen

Uppdaterad 2015-05-26 | Publicerad 2015-05-25

Mannen greps efter förhandling med polisen - försökte fly från balkongen

JÖNKÖPING/Stockholm. När polisen bröt sig in försökte den 28-årige mannen fly från lägenheten där en 20-årig kvinna låg svårt skadad.

Kvinnan avled senare och mannen anhölls för mord sedan polisen efter förhandling lyckats gripa honom på en av husets balkonger.

– Han började skrika: ”Hon ligger död där inne, det var inte jag”, berättar ett vittne för Aftonbladet.

Polisen larmades till en bostad i Jönköping strax efter klockan 17 i eftermiddags.

En man hade agerat aggressivt i området, enligt uppgift beväpnad med ett basebollträ. Sedan stängde han in sig i en lägenhet.

– Vi hade även uppgifter om att en kvinna kunde finnas i bostaden vilket gjorde att beslut togs om att bryta sig in när mannen inte ville öppna för oss, säger Tommy Thorngren på polisen i Jönköping.

Inbrytningen genomfördes vid 17.30-tiden, enligt polisen.

Försökte fly från balkong

I bostaden hittades den 20-åriga kvinnan svårt skadad. Ett arbete med att ge första hjälpen inleddes omedelbart samtidigt som ambulans tillkallades till platsen. Mannen flydde samtidigt via balkongen till en annan balkong på huset.

– När vi bröt oss in flydde mannen men vi hade koll på honom hela tiden. Han kunde senare gripas misstänkt för brottet, säger Tommy Thorngren.

En granne beskriver scenerna som utspelade sig på balkongen:

– Jag satt hemma och kollade på tv när jag hörde massa ljud. Jag kollade ut genom fönstret och såg en man på balkongen som började skrika att en tjej låg död där inne och att det var någon annan som hade gjort det: ”Det var inte jag, det var inte jag.”

Samtidigt försökte polisen förhandla med den misstänkte gärningsmannen.

– Han skiftade mellan att vara på balkongen och att hänga från den medan polisen snackade med honom. Till slut fick de fast honom. När jag tog bilden gjorde han sitt sista försök att fly, då fick en av polismännen grepp om armen på honom, berättar vittnet.

Räddningstjänsten ska också ha varit på platsen och försökt förmå den misstänkte gärningsmannen att komma ner.

Ambulansen gjorde hjärt– och lungräddning på kvinnan och körde henne i ilfart till sjukhuset, men det var för sent – hennes liv gick inte att rädda.

– Det var mycket dramatiska scener på platsen, säger ett ögonvittne.

Mannen anhölls klockan 22.38 av åklagare, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Polis var på plats en timme innan

Enligt uppgifter till nyhetssajten Jkpglive hade den misstänkte gärningsmannen ett förhållande med den döda kvinnan.

När polisen bröt sig in var det andra gången på kort tid som man var på adressen. Enligt uppgifter till Aftonbladet var en patrull på plats redan vid 16-tiden.

– Det stämmer. Vi var har varit på adressen tidigare i dag. Vi medlade i ett bråk mellan grannar, säger Tommy Thorngren.

Den nu mordmisstänkte mannen var även inblandad i bråket klockan 16, bekräftar polisen.

En källa med insyn i ärendet uppger för Aftonbladet att det var flera grannar som larmade polisen andra gången. De ska ha hört kraftiga dunsar och att kvinnan skrek på hjälp.

Mannen är nu delgiven misstanke om mord.

Enligt en källa med insyn i utredningen har polisens tekniker beslagtagit en kniv från lägenheten. Den ska ha varit avtorkad men ska nu undersökas som ett möjligt mordvapen.

”Blir orolig”

Boende i området är illa berörda av det som inträffat i deras kvarter.

21-åriga Mathilda bor alldeles intill och såg poliserna och pådraget när hon kom hem en stund efter gripandet inträffat.

– Det är jätteläskigt att det händer här. Man blir orolig, säger hon.

Precis bredvid huset där mordet inträffade ligger en skola och området, som heter Rosenlund, beskrivs som lugnt.

– Men efter det här blir man skraj. Framför allt eftersom han var så aggressiv.

Sent i går kväll kom flera personer för att tända ljus och lägga blommor på trappan utanför den ännu avspärrade porten i huset där mordet ägde rum.

Följ ämnen i artikeln