Kyliga pingviner kan inte känna fisksmak

Publicerad 2015-02-18

Fisk, så smaskens! sa pingvinen.

Men inte längre.

De har nämligen tappat smaksinnet.

Forskare har upptäckt att pingviner bara kan känna smakerna salt och surt. Det gör att de inte kan känna smaken av den fisk de så glupskt sätter i sig.

Smakupplevelse tros vara viktig för arters överlevnad, men för pingvinen så anses smaktappet inte påverka då de slukar sin fisk hel.

– Deras beteende att svälja födan hel, och deras tungas struktur och funktion, pekar på att de inte behöver någon smakupplevelse. Men det är oklart om de här egenskaperna orsak till eller konsekvens av deras stora smakförlust, säger professorn Jianzhi Zhang vid universitetet i Michigan, till brittiska Telegraph.

Bakom utvecklingen skulle det kalla polarklimatet kunna ligga, då pingvinhjärnan kan ha svårt att tolka smakerna sött, beskt och umami vid låga temperaturer.

Resultaten har presenterats i tidskriften Current Biology.

Följ ämnen i artikeln