"Det är ovetskapen som bryter ner en"

Publicerad 2014-10-17

Harriette satt isolerad i häktet i 556 dagar

I 556 dagar satt Harriette Broman häktad misstänkt för delaktighet i ett av Sveriges mest omfattande narkotikamål. Under häktningstiden var hon helt isolerad från omvärlden och var inlåst 23 timmar om dygnet på sju kvadrat.

– Jag såg inte solen på ett år, berättar hon.

Harriette Broman satt häktad misstänkt för delaktighet i ett av Sveriges mest omfattande narkotikamål. Hon är moster till Jonas Falk, den man som misstänktes vara huvudmannen målet. Hon är även den kvinna som suttit längst häktad med restriktioner i Sveriges historia. Nu berättar hon sin historia för första gången i svensk-tv för Aftonbladets "Brottscentralen".

Häktad i 556 dagar

Den 27 december 2010 greps Harriette misstänkt för delaktighet, bland annat häleri, i fallet. Hon dömdes i tingsrätten men domen överklagades. Den 5 juli 2012 blev hon frikänd i hovrätten. Under de 556 dagarna däremellan satt hon häktad och helt isolerad från omvärlden.

– Det första året såg jag inte solen en enda gång, berättar Harriette för Brottscentralen.

Inlåst 23 timmar om dygnet

Harriette satt under de 556 dagarna häktad med restriktioner. Det innebar att hon inte fick ha någon som helst kontakt med omvärlden förutom sin försvare, vakter och förhörsledare. Hon satt inlåst i en sju kvadratmeter stor cell 23 timmar om dygnet. Hon hade heller ingen aning om hur länge hon skulle sitta där.

– Att inte veta var det värsta, det är det som bryter ner en, ovissheten, berättar Harriette.

Frikändes och släpptes

Efter överklagan till hovrätten frikändes och släpptes Harriette från häktet den 5 juli 2012. Men mardrömmen är inte över.

– Jag vaknar på natten och har panikångest av mardrömmar att jag fortfarande är inlåst, berättar Harriette när hon gästar Brottscentralen.

Under sin tid i häktet gick Harriette ner 26 kilo i vikt och mådde väldigt dåligt.

– Man är ingen människa då man sitter därinne, berättar hon.

Hör hela Harriettes historia i "Brottscentralens" tv-klipp.