”Jag vill stanna i Sverige tills jag dör”

Uppdaterad 2014-12-19 | Publicerad 2014-12-18

Gica

Hon bor i en husvagn och säljer gatutidningar för att ha råd med mat till barnen.

Men Gica har inte ångrat en sekund att hon lämnade Rumänien för Göteborg.

– Jag vill stanna här tills jag dör, säger hon.

Gica är en av många romer från Rumänien som sökt sig till Sverige i hopp om ett bättre liv. I hemlandet slet hon hårt inom jordbruket, men när kroppen inte höll längre fick hon inget annat jobb. Försörjningsstödet i Rumänien var långt ifrån tillräckligt för Gica och hennes tre barn.

– Det var misär i Rumänien. Vi hade inget ljus eller vatten, säger hon.

Bryta utanförskap

För fem månader sedan tog sig Gica till Göteborg med hjälp av en släkting. I början var det svårt, men nu går hennes barn i svensk skola och hon har genom Göteborgs räddningsmission fått tillgång till en husvagn, där hon bor tillsammans med barnen.

– Vi trivs väldigt bra. Barnen kan läsa sina läxor i husvagnen. Hade jag haft det här i Rumänien hade jag aldrig lämnat landet.

För att försörja familjen säljer Gica gatutidningen Faktum om dagarna. Tidningen är den enda i sitt slag i Sverige som samarbetar med EU-migranter. För Faktums chefredaktör, Aaron Israelson, är det självklart att erbjuda landets nya grupp tiggare möjlighet att sälja gatutidningen.

– Vi ger dem ett jobb, på samma sätt som vi gör med fattiga svenskar. Det är ett sätt för dem att bryta sitt utanförskap på egen hand, säger han.

Första jobbet

I samarbete med Göteborgs räddningsmission erbjuder Faktum kurser i svenska för de EU-migranter som vill börja sälja tidningen. Många som går kursen är romer från Rumänien och en del har aldrig haft ett jobb tidigare. Det här kan bli ett första steg att ta sig in i det svenska samhället.

– I den romska kulturen så är det fult att tigga. Jag tror det gör väldigt mycket för självförtroendet, säger Aaron Israelson.

Samtidigt är det svårt att ta sig vidare ut på arbetsmarknaden, trots kunskaper i svenska och en vilja att bryta sitt utanförskap. Daniel, som varit i Sverige i åtta år, säljer fortfarande Faktum. Hans besök på Arbetsförmedlingen har inte lett någon vart.

– Det enda jag vill är att få ett riktigt jobb. Jag kan tänka mig vad som helst. Att sälja Faktum ger bara lite extrapengar, säger han.

Men för Gica betyder tidningsförsäljningen att hon har råd att köpa mat till sina barn. Trots att hon trivs i husvagnen är ändå drömmen att ha ett eget hus – i Sverige. Till Rumänien vill hon aldrig behöva återvända.

– Jag önskar mig att mina barn slipper det liv jag har levt, säger hon.