Rånarna väckte Ingegerd: ”Tänkte bara att jag ville överleva”

Publicerad 2014-11-05

Ingegerd, 61, vaknade mitt i natten av en smäll.

Sen hörde hon glas krossas och någon som tog sig in i huset.

– Jag tänkte bara att nu kommer jag inte få se mina barn eller barnbarn något mer, säger hon till Aftonbladet.

Huset ligger längst upp mot skogen i ett villaområde nära Sundsvall. På somrarna syns rådjur och älg i skogsbrynet men i fredags natt var något helt annat på besök. Ett av 33 inbrott i Sundsvallstrakten sedan i fredags drabbade Ingegerd, 61, som var ensam hemma.

– Jag vaknade till kvart i tre av en jäkla smäll. Jag gick upp och kollade men såg ingenting, så jag lade mig igen och drog täcket över huvudet. Då hörde jag att det kraschade och hur glas ramlade i golvet, säger Ingegerd.

Gömde sig bakom sängen

Det var altandörren som krossades utifrån. Ingegerd gömde sig ljudlöst bakom sängen i sovrummet.

– Jag hörde någon som gick in med snabba steg, direkt ut i hallen där de tog bilnycklarna och dosan till garaget. Sen slängdes dörren igen. Då sprang jag in i badrummet och låste in mig, säger Ingegerd.

En kort stund senare kom Ingegerds man hem med taxi. Förvånad mötte han sin egen bil som rivstartade iväg från garaget och försvann.

Ingegerd visar oss runt i huset, pekar och visar var hon gömde sig – bara några meter från tjuvarna.

– Jag tänkte bara att nu kommer jag bli ihjälslagen. Jag kommer inte få se mina barn eller barnbarn något mer, säger hon.

Är inte ensamma

Och Ingegerd och hennes man är inte ensamma om att drabbas. Sedan i fredags har minst 33 inbrott ägt rum i Sundsvall med omnejd.

– Det är väldigt många. Vi ser extremt allvarligt på det här. Det är inte bara att man blir av med gods, det är själva kränkningen också, säger Mikael Ahrtzing informatör vid polisen i Västernorrland.

Polisen kallar nu inbrottsvågen i Sundsvallstrakten för en särskild händelse – något som är särskilt omfattande eller allvarligt.

Det innebär bland annat att utredningen av inbrotten leds av särskild personal och att polisen omfördelar resurser för att fokusera på den särskilda händelsen.

Mikael Ahrtzing berättar att det finns internationella stöldligor som opererar i länet, men att det är för tidigt att säga att något sådant ligger bakom inbrottsvågen.

– Jag tänker inte hymla med att det är tufft och svårt att klara upp sådant här. Är de duktiga så lämnar de inte mycket spår efter sig, då är det svårt. Men vi jobbar stenhårt på det, säger han.

Däremot vill han inte säga om polisen ser några mönster i inbrotten eller hur utredningsarbetet går framåt.

– Det vi gör nu är att sammanställa material och hålla kompletterande förhör, samt att vi bearbetar intressanta tips vi har fått in.

Låsen i huset är bytta. Rutan är tejpad i väntan på nytt glas. Ingegerds man har ställt ett bollträ vid sängen, för säkerhets skull. Men så här några dagar senare tycker hon att det är obehagligt att vara ensam i huset.

– Jag hörde hur hjärtat slog och tankarna for. Jag tänkte bara att jag ville överleva, jag ville inte bli ihjälslagen, säger hon.