Han tjuvstartade nya jobbet – i en krigszon

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-05

Daniel Westling tjuvstartade prinsjobbet mitt i en krigszon.

Resan till Afghanistan skedde i största hemlighet för att ge Daniel ­arbetsro.

Bland minor och granater pryade han som Victorias make.

Om sex månader ska Daniel Westling vara flygfärdig och startklar. Efter bröllopet byter han hantlarna och styrelserummen mot prinsuppdrag.

Inför den stora dagen tar han alla chanser att praktisera sitt framtida arbete.

Ska slussas in

Och varför inte tjuvstarta det nya jobbet med största allvar? Så snart nyårsfyrverkerierna i Storlien tystnade reste Daniel och Victoria till Afghanistan för att träffa svenska militärer på plats.

Danska och norska kronprinsarna har redan varit på besök hos sina styrkor, så det var bara en tidsfråga innan Victoria skulle göra samma sak.

Den kungliga strategin går ut på att försiktigt slussa Daniel in i det officiella arbetet.

I lugn och ro.

”Prinsutbildningen” ska genomföras med stor diskretion.

Hemlighetsmakeri

Och då blir det inte ekonomiklass reguljärt. För att så snabbt komma till Afghanistan från de svenska fjällen måste Daniel och Victoria ha åkt i regeringens plan eller ett Hercules-plan.

Och resan skedde under stort hemlighetsmakeri. Bilderna från besöket är tagna av försvarsmakten själva. Ingen press var närvarande under det två dagar långa besöket och det finns en anledning till det.

Förutom att man vill garantera säkerheten för ­Daniel och Victoria så vill kungen låta Daniel pröva sina vingar utan journalister i närheten.

Alla blickar på Daniel

Men bröllopet den 19 juni blir allt annat än lugnt. Kungen nobbar visserligen fyrverkerier på festen, men den stora dagen kommer ändå firas med ”krut och rök” som kungen själv har sagt.

Allas blickar kommer att vila på Daniel.

Och när champagnekorkarna flyger i luften är det upp till bevis. Då vet vi om Daniel blir godkänd i sin prinsskola.