80–tals bilder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-21

Nya sajter fixar 80–talets polaroidlook på vanliga digitalbilder

Mågna är de som får ett litet leende på läpparna när man nämner polaroidbilder. 80–talets största fluga tillbaka.

De speciella kamerorna tillverkas inte längre, men nu har Polaroid skapat en sajt på nätet där man kan omvandla sina digitalbilder till polaroid.

Den amerikanska kameratillverkaren Polaroid blev världskända på 80–talet med sin ”direktbildkamera” – en kamera som inte använde film som skickades in på framkallning, utan som gav en bild direkt i handen.

Med Polaroids direktbildkamera togs en bild, så matades vitt fotopapper direkt fram ur kameran. Under de första minuterna efter att fotografiet tagits börjar bilden framträda, och inom några minuter hade bilden nått full färgstyrka. Sensationellt snabbt – på 80–talet, innan digitalkamerorna fanns.

Efter att digitalfotografin tagit över i fotovärlden, så är detta med snabba bilder inte längre en nyhet och de dyra polaroidkamerorna har snabbt slagits ut. Tillverkaren Polaroid har för länge sedan lagt ner tillverkningen av både direktbildkameror och film.

Men den klassiska ”polaroid–looken” på bilderna är saknad av många. Och nu kommer konceptet tillbaka – flera internetsajter erbjuder nu gratis ”polaroidisering” av dina digitalbilder. Du skickar in din bild – och får tillbaka den som en riktig vintage Polaroidbild.

Polaroid-o-nizer och Rollip är två av sajterna som erbjuder tjänsten. Det finns även flera gratisprogram, som till exempel ”Polaroid” på polaroid.net.

Hitta din fotobutik på
nätet

Minimedia

Följ ämnen i artikeln