Menni skämtade med poliserna

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2012-05-02

GLASGOW. Karl Viktor Andersson var första polis på plats efter terrordådet i Stockholm i december 2010. Han var det första vittnet i rättegången mot den svenska terroristens medhjälpare i Skottland.

– Vi var på väg till en bil som brann när en person stoppade oss på gatan och pekade oss i en annan riktning, där han hört en hög explosion, berättar han.

Samtidigt bekräftar medhjälparens försvarsadvokat Aftonbladets avslöjande att hans klient är från Algeriet.

Han beskriver hur det såg ut när han kom till Bryggargatan och hur han såg en kropp som låg på gata. Juryn har utsetts i rättegången mot den svenska självmordsbombarens misstänkta medhjälpare Nasserdine Menni.

Uppknäppt skjorta

Menni har eskorterats in i rättssalen i Glasgow High Court av två poliser med skyddsvästar. Han bär svart kostym och vit skjorta som är uppknäppt i halsen. Därefter leddes 51 potentiella jurymedlemmar in i rättssalen. Juryn lottades fram av ett domstolsbiträde och består nu av sex kvinnor och nio män, totalt 15 personer.

Dessa får sedann höra anklagelserna mot Menni läsas upp för att därefter sväras in. Domaren Lord Matthews förklarar för juryn hur rättegången går till:

– I Skottland har vi inga öppningsanföranden av åklagare och försvar utan man går direkt till åklagarens första vittne, säger han och konstaterar att rättegången kan komma att pågå i två till tre månader.

– Men det är mycket svårt att förutse, vi får vänta och se.

Mennis advokat William Taylor bekräftar också Aftonbladets avslöjande att hans klient kommer från Algeriet.

Rättegångens första två veckor väntas ägnas åt svenska vittnen enligt Taylor. Det första är en svensk polis, Karl Viktor Andersson, som var först på plats vid Bryggargatan i Stockholm efter att Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i luften.

– Vi hade fått larm om en bil som brann och var på väg dit när en person stoppade oss på gatan och pekade oss i en annan riktning, där han hört en hög explosion, berättar Karls Viktor Andersson vid Stockholmspolisen.

– Vi kom runt ett hörn och där låg en kropp. Första intrycket var att det var en snöskottare som ramlat ner från taket och det fanns ett elskåp i närheten så vi tänkte att det kanske var en elektriker som fått en el-chock.

Den svenska polisen fortsätter:

– I samband med att jag går fram och tittar på mannen så ser han ut att vara vid liv. Man ser hans andedräkt i kylan. Då är folk på väg med sjukvårdsutbildning på väg fram för att ge honom hjälp.

Han berättar att det längre ner på Bryggargatan var på väg folk ut från en restaurang, och det första han gjorde  var att springa fram och spärra av gatan för att säkra spår om det skulle visa sig att det handlade om ett brott.

– När jag vänder mig om ser jag skadorna på fasaderna på bägge sidor. Vid fotändan av kroppen var ju väggen ganska illa tilltygat och vid huvudet så var skyltfönstret mjölkvitt på grund av explosionen. Runt kroppen såg det ut nästan som en stjärna i snön.

Hade du någon annan kontakt med personen som låg på marken?, frågar åklagare Andrew Miller.

– Jag la en filt över honom.

Försökte du prata med honom?

– Han var inte i något tillstånd att prata. Ett öga var öppet, men han var medvetslös. Att döma av hans skador så var han inte kontaktbar.

Kom det sjukvårdare eller läkare till platsen?

–Ja, men på grund av risken för ytterligare explosioner fick de inte gå nära kroppen.
Kunde du komma fram till att mannen avlidit?

– Efter att ha lagt filten över honom så gick jag inte nära kroppen igen.
Vad kan du berätta för juryn om området?

–Det är en gata med mycket folk, massor av butiker, centralstationen ligger i närheten och flera gallerior. Det är en shoppinggata.
Är det en välkänd shoppinggata?

– Ja, en av gatorna med mest folk.
Den kvällen när ni kom till den platsen så var du så klart upptagen med ditt jobb. Men hade du ändå någon uppfattning om hur området var den här dagen?

–Det var väldigt mycket folk i området.
 

Menni misstänks ha hjälpt den svenska terroristen Taimour Abdulwahab att planera och iscensätta Stockholmsbombningen i december 2010. Han ska också ha försett Abdulwahab med pengar för att finansiera terrordådet. Pengarna ska Menni ha kommit över genom att med en mängd falska identiteter lurat till sig olika typer av bidrag från de brittiska myndigheterna.
 

Efter lunchpausen har Menni tagit av sig sin svarta kavaj och skämtar med poliserna och sitt advokat-team. När juryn släppts in kallas vittne nummer två som också är svensk. Kriminalteknikern Roger Skoglund vid Stockholmspolisen. Han kallades på kvällen den 10 december till Bryggargatan och Olof Palmes Gata. Han förhörs av åklagare Andrew Miller.

– Vi hade fått jobbet via polisradio, vi var på väg först till bilen som stod och brann, och sen skulle vi ta Bryggargatan. På Bryggargatan fanns redan vår bombgrupp. När vi åkte mot bilen fick jag från radion att bombgruppen ville ha hjälp med att dokumentera scenen.

När du kom till Bryggargatan, kan du beskriva vad som hände där?

– På Bryggargatan mötte vi upp med bombgruppen som visade mig platsen. Det var avspärrat så det var bara bombgruppen där. En bit ner på Bryggargatan låg en man på rygg, han var täckt med en ambulansfilt. Runt honom låg en hel del lösa föremål som vi förstod var små rörbomber som inte exploderat. Det låg också nån gryta som hade detonerat vid hans ben. Vidare hade bombgruppen informerat mig om att intill honom hade det legat en ryggsäck som de avlägsnat.
Vad hade du för uppgift när du kom dit?

– Jag fotade, tog bilder.
Efter Bryggargatan fick du andra arbetsuppgifter?

– Ja, vi åkte tillbaka till Olof Palmes Gata för att ta hand om bilen. Innan vi åkte sa jag till bombgruppen att vända på gruppen och samla in rörbomberna för de var inte säkra än.

Skickar ut juryn

Försvarsadvokaten William Taylor avbryter åklagarens utfrågning av den svenska kriminalteknikern och begär att få konferera utan juryns närvaro.

Domaren Lord Matthews meddelar pressen att de förbjuds att rapportera om vad som sägs i domstolen när juryn inte är närvarande. Juryn skickades ut för att försvaret och åklagaren skulle reda ut detaljer kring ett specifikt bevismaterial. Efter omkring 20 minuter bestämmer sig domaren för att kalla in juryn igen och tala om för dem att komma tillbaka i morgon istället.

- Det här kan ta lite tid. Kom tillbaka i morgon klockan 11, säger Lord Matthews till juryn.

Aftonbladet fortsätter att rapportera från rättegången i morgon.

Försvarsadvokat William Taylor korsförhör Karl Viktor Andersson och försöker få ordning på åt vilket håll man får åka på gatorna i området, att drottninggatan är en gågata och att Kungsgatan är enkelriktad för personbilar, men att bussar får köra i motsatt riktning.

– Ingen siren, men lamporna blinkade och jag tutade för att komma fram för sirenen är för hög att använda där.

Om den här personen hade något explosivt nära sin mage så skulle det ha motsvarat det då såg när du kom till platsen?

– Ja, det skulle det.

När du kom till den där korsningen, visst var det mycket folk runt kroppen?

– Ja.

De var inte poliser, utan folk ur allmänheten?

– Ja och det fanns sjuksköterskor och läkare som inte var i tjänst som var där.

Hur många var runt kroppen när du kom dit?

– Svårt att veta.

15-20?

– Nej, fyra fem kanske om jag tar det ur mitt minne. Det var många som stod runt omkring men kanske omkring 4-5 som stod precis över honom.

Tog du deras adresser?

– Jag gjorde inte, och jag vet inte om mina kollegor gjorde det.

Du som var på plats kan hjälpa till att beskriva hur det såg ut. Hur låg han med fötterna?

– Mot skobutiken.

Och huvudet ut i gatan?

– Ja.

Följ ämnen i artikeln