”Hon sitter på dubbla stolar”

Lärarfackets Metta Fjelkner rasar mot SKL:s förhandlare – som driver en friskola

Uppdaterad 2019-09-11 | Publicerad 2012-02-06

Lärarfacken kräver en ­minimilön på 35 000 ­kronor.

Ett förslag som mött starkt motstånd hos motparten SKL:s förhandlare Ingela Gardner Sundström – som själv driver en friskola.

– Jag ifrågasätter starkt om hon är lämplig på sin position, säger grundskoleläraren Jenny Wibrell.

Ingela Gardner Sundström är ordförande i Sveriges kommuner och landstings, SKL:s, förhandlingsdelegation, som just nu förhandlar mot lärarfacken.

Både hon och maken ­Jan-Olov Sundström är ­moderata kommunpolitiker i Österåker. Tillsammans driver de också Rydbo Friskola i Åkersberga.

Grundskoleläraren Jenny Wibrell, 37, från Enköping är en av tiotusentals lärare som i Aftonbladets skolgranskning protesterade mot lönesättningen.

Hon upprörs över Gardner Sundströms dubbla ­roller.

– Hon har aldrig gått oss till mötes, och nu kan jag delvis förstå varför. Har hon egna intressen inom skolvärlden tycker jag ­absolut att hennes uppdrag krockar.

”Märkligt”

Hon får medhåll av ­facket:

– Det är oerhört märkligt. Ingela Gardner Sundström sitter uppenbart på två stolar här. Självklart är det ett problem att hon även på ett personligt plan kan ”drabbas” av vårt förslag, säger Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund.

Gardner Sundströms ­inkomst 2010 var drygt 1,1 miljoner kronor, enligt Skatteverket.

37 procents ökning

Lärarna kräver 10 000 kronor mer i månaden.

– Det handlar om en löneökning på 37 procent. Jag tänker inte uttala mig om realismen i det, säger hon.

Själv ser Gardner Sundström inga problem att kombinera sina roller, eftersom friskolan har en egen arbetsgivarorganisation, Almega.

Men du tjänar väl personligen på att lärarnas löner hålls nere?

– Nej. Vi plöjer tillbaka allt överskott i verksam­heten. Det är klart, om jag betalar låga lärarlöner blir det mer till verksamheten, men vi vill ha nöjda lärare också.

Rybo Friskolas årsresultat 2010 var endast 7 000 kronor.

Men lokalerna som skolan hyr ägs av Östra Ryds Fastighets AB – som ägs av maken Jan-Olov Sundström.

Han har mellan 2008 och 2010 kvitterat ut 482 000 kronor. Enligt årsredovisningen kommer den största delen av intäkterna till bolaget från hyran från den aktuella skolfastigheten.

– Det som kvitterats ut är inte från den del som kommer av skolpeng, utan från min mans konsultuppdrag. Den går med vinst, men med blygsam vinst eftersom vi lägger ut pengar i ­rörelsen, säger Ingela Gardner Sundström.

”Stor påverkan”

Agneta Jöhnk, chef för SKL:s arbetsgivarpolitiska avdelning, har inget emot att Garnder Sundström driver friskola, eftersom de har en egen arbetsgivarorganisation.

– Det är klart att vi har stor påverkan på lärar­lönerna. Men jag ser inget problem i att hon driver en friskola.

Följ ämnen i artikeln