Turisterna flyr Grekland – rädda för politiskt kaos

Hård smäll för ett land där en av fem arbetar i turistnäringen

Ovanpå eurokrisen kommer nu beskedet att turismen till Grekland minskar kraftigt i sommar.

En ny hård smäll för landet där en av fem människor på ett eller annat sätt arbetar i turistnäringen.

Om inte valet på söndag ger en stabil regering finns risk att turistflykten ökar.

Vid den här tiden förra året kom det in ungefär 100 000 bokningar per dag till de grekiska turistföretagen.

– Nu är det inte mer än 50 000-70 000 per dag, säger Xenophon Petropoulos, presstalesman för SETE, Föreningen för grekiska turistföretag.

Nedgången började på allvar efter det grekiska valet den 6 maj. Då ratade grekerna de etablerade partierna och röstade på ytterlighetspartier istället. Resultatet blev att ingen regering kunde bildas. Nyval fick utlysas. Oron det skapade fick turisterna att avvakta med sina bokningar eller att välja Turkiet eller Spanien istället.

Sänkta priser

Det trots att grekiska turisthotell och krogar sänkt sina priser.

Greklands hopp står till ett valresultat på söndag där de partier går fram som vill följa uppgörelsen med EU som innebär fortsatta tuffa besparingar i utbyte mot nödlån. Lyckas de bilda en koalitionsregering är chansen stor att turisterna återvänder.

Fortsätter det politiska kaoset innebär det att många av de semesterfirare som nu tvekar definitivt bestämmer sig för att skippa Grekland i sommar.

Även i ett bästa scenario räknar SETE med att turismen sett på hela året minskar med 10-15 procent. Vilket är det sista Grekland behöver.

Turismen står för nästan en femtedel av landets BNP. 800 000 människor arbetar inom turistnäringen och ett stort antal andra får indirekt sin utkomst från den.

Illa ute

Solen, kalkstenshusen och de vita sandstränderna är egentligen landets enda riktigt stora ”exportvara”. Den har hjälpt befolkningen att överleva i årtionden, långt innan Grekland kom med i EU och euron. Om den börjar fallera är landet riktigt illa ute.

I Europa är det framförallt engelsmän och tyskar som nu ratar Grekland. Tyskarna är rädda att de som turister ska drabbas av den anti-tyska stämning som råder i landet. Förbundskansler Merkel är den som hårdast driver kravet på svångrem för grekerna. Hon jämför i vissa grekiska medier med nazisterna.

Säkert har alla bilder på våldsamma demonstrationer och dimmor av tårgas fått vissa turister att tappa lusten på Grekland. Kanske i onödan.

– Aten är en sak, säger Petropoulos. Ute på öarna dit de flesta turister åker finns det varken tårgas eller demonstrationer.

Paradoxalt kan dagens situation i längden gynna turismen. Om Grekland tvingas lämna euron blir det betydligt billigare för utlänningar att besöka turistparadiset. En återgång till drachmer innebär att valutan kraftig devalveras mot euron och övriga valutor.

En återkomst för ”valutasvinet” är bra för turisterna men frågan är om det också gynnar grekerna.