Löfven får lägre lön

Publicerad 2012-06-08

Kommer tjäna 30 000 mindre än Juholt

Nu sänks S-ledaren Stefan Löfvens lön.

Han kommer att tjäna 114 000 kronor i månaden, vilket är 30 000 mindre än föregångaren Håkan Juholt.

– Det är rimligare att koppla arvodet till riksdagen när vi sitter i opposition, säger S-revisorn Håkan Bystedt. 

Sedan flera år har partiledaren för Socialdemokraterna haft samma lön som statsministern, även när partiet har suttit i opposition. Men i våras stod det klart att Stefan Löfven inte skulle komma att tjäna lika mycket som sina företrädare, där bland annat Håkan Juholt och Mona Sahlin finns.

Socialdemokraternas partistyrelse beslutade i dag att Löfvens lön ska vara 114 000 kronor i månaden, vilket är 30 000 mindre än hans föregångare.

– Det är rimligare att koppla arvodet till riksdagen när vi sitter i opposition, säger S-revisorn Håkan Bystedt.

Koppling till riksdagsarvode

Löfven kommer att tjäna exakt dubbelt så mycket som riksdagens ledamöter, som har en månadslön på 57 000 kronor. Enligt Bystedt vill partiet knyta lönerna till riksdagen eftersom statsrådslönerna har skenat i väg.

– Statsråden och statsministern har fått ett påslag mellan 3000-5000 kronor per år samtidigt som riksdagsledamöterna har fått en tusenlapp. Och så har det sett ut under ett antal år. Framför allt är det statsministerlönen som har rusat iväg. Det känns inte bra att ha en sådan koppling för vår del. Då är det rimligare att vi har en koppling till riksdagsarvodet, det är ju där vi finns, säger Håkan Bystedt.

”Klart i höst”

Partisekreteraren Carin Jämtin kommer att tjäna 111 150 kronor i månaden. Lönerna för den övriga S-toppen är fortfarande inte helt färdigställda. Men gruppledaren Mikael Damberg och ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson kommer att få en lön i spannet 90 000-95 000 kronor i månaden. En arvodeskommitté ska nu arbeta fram den exakta siffran.

– Vi hoppas att de ska vara klara senast i höst, säger Håkan Bystedt.