”Putin på väg till Krim”

Publicerad 2014-05-09

Vladimir Putin flyger till Krimhalvön.

Den 9 maj varje år firas segerdagen i Ryssland till minne av Tysklands kapitulation och slutet på andra världskriget.

I år är det dessutom 70 år sedan D-dagen inföll, då allierade trupper påbörjade sin invasion av Normandie - vilket blev början till slutet på kriget.

Enligt källor till den ryska tidningen Kommersant kommer Putin under dagen att delta i en traditionsenlig parad i Moskva - och sedan flyga till Krimhalvön.

Källor: Ska besöka Krim

Tidningen uppger att Putin planerar ett besök i Sevastopol, där den ryska svartahavsflottan har sin bas.

Redan den 30 april gick Kommersant ut med nyheten - men ingenting har bekräftats från officiellt håll.

"En representant för det ryska försvarsministeriet har sagt till Kommersant att herr Putins besök i Sevastopol redan har skrivits in i hans agenda, men det har inte samkörts med presidentens administrativa enhet", uppger tidningen enligt den ryska radiostationen Voice Of Russia.

Oro för konflikt

Även i Ukraina firas segerdagen och på Majdan förbereder sig nu aktivister inför högtiden, uppger TT:s korrespondent på plats. Beväpnade män patrullerar torget, där barrikaderna fortfarande finns kvar.

– Vi firar fredsdagen nu efter andra världskriget: den 9 maj, en nationell högtid från Sovjettiden. Risken är att fredsdagen blir konfliktfylld om många söker sig ut på gatorna, säger Marina som läser engelska på universitet.

Omröstning ska hållas

Tidigare i veckan uppmanade Putin separatister i östra Ukraina att att skjuta upp söndagens planerade folkomröstning.

Men separatiserna har inte backat.

– Folkomröstningen kommer att hållas den 11 maj, säger Denis Pusjilin, ledare för den självutropade "Folkrepubliken Donetsk", sedan separatisterna övervägt Putins uppmaning att skjuta upp den, uppger TT.

Även separatister i grannregionen Luhansk hälsar att deras folkomröstning ska hållas som planerat.

Nato anklagas för cynism

Samtidigt råder det fortsatt förvirring kring de ryska trupperna nära Ukraina.

Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen upprepade att militäralliansen inte sett konkreta tecken på att ryska trupper dragit sig tillbaka, som Putin sagt. Ryska myndigheter kallade Natochefen "blind" och anklagar organisationen för att "cyniskt" vilseleda omvärlden.