Johannas projekt förändrade Google

Publicerad 2016-04-19

Johanna Burais examensprojekt "World White Web" lyckades överlista Google. På ett år bröt hon de rasistiska normer som gjorde att bara vita händer syntes när man sökte på ordet "hand", skriver Beckmans Designhögskola.

– Det är jättekul att experimentet fungerade, säger Johanna Burai till Aftonbladet.

Om du bildgooglar på ordet "hand" kommer bara bilder på vita händer upp. Eller så var det för ett år sedan när Johanna Burai startade sitt examensprojekt för att ändra det. Idén till projektet, som fick namnet "World White Web", fick hon då hon behövde en bild på en hand till en skoluppgift under sin utbildning på Beckmans Designhögskola.

– Eftersom representation är så viktigt inom visuell kommunikation ville jag ha en svart hand på bilden. Men när jag sökte på "hand" blev jag chockad – hur mycket man än scrollade syntes bara vita händer, säger Johanna Burai till Aftonbladet.

”Tydligt exempel på vithetsnormen”

Hon började då specificera sökningen och först vid "african hand" började svarta händer ta plats – men då oftast uppsträckta mot en vit hand.

– Det är ett så tydligt exempel på vithetsnormen. Den vita handen är neutral och därför syns den när man söker på "hand". Men svarta händer ska alltid beskrivas och därför dyker den inte upp förrän man specificerar att man vill ha just en svart hand.

Projektet har uppmärksammats världen över

Hon påbörjade då "World White Web" för att förändra resultaten och få upp andra händer än vita på googles sökresultat för "hand". Johanna fotograferade av sina vänners händer, döpte dem neutralt och skapade en hemsida för projeket. Men för att det skulle lyckas fick hon även lära sig en hel del om sökoptimering.

Receptet är egentligen ganska enkelt: ju fler som delar din sida på många olika hemsidor desto högre upp rankas den av Google. Och när stora tidningar världen över började uppmärksamma projektet började så även bilderna att klättra. Al Jazeeras "The Stream" gjorde ett helt avsnitt om rasism i sökmotorer tack vare Johannas projekt.

– Jag har fått så mycket fina reaktioner och människor från alla världsdelar har hört av sig om projektet – från Brasilien till Japan. Sedan delade även en stor, rasistisk sida i USA mitt projekt och lämnade ut all min kontaktinformation. Då strömmade hatmejlen in, men det kommer liksom på köpet om man gör något sådant här.

”Tillsammans kan vi överlista Google”

Projektet såg ljuset i maj förra året – och söker du på ordet "hand" nu syns två av Johannas bilder bland toppresultaten.

– Det är jättekul att experimentet fungerade! Det här visar att vi tillsammans kan överlista Google. För jag har bara skapat ett verktyg – det är alla som spridit bilderna som gjort att förändringen lyckades. Jag hoppas nu att fler kan inspireras att göra liknande projekt – för vi skulle behöva ändra bilderna som syns på nästan alla sökresultat, säger Johanna Burai.

Följ ämnen i artikeln