Ninas budskap till alla män som jobbar på förskola

Publicerad 2016-04-21

”Att förövaren är en man, betyder inte att alla män är förövare”

I ett Facebookinlägg tar 37-åriga Nina Opheim parti för männen som arbetar inom förskolan. Anledningen är diskussionen som följt efter att en man nyligen greps misstänkt för våldtäkt mot ett förskolebarn.

– Jag har sett en del kommentarer om att män inte ska arbeta med barn och jag håller inte alls med. Män är också bra vårdgivare, säger hon till Aftonbladet.

I onsdags skrev norska Nina Opheim ett Facebookinlägg som riktar sig till män som jobbar inom förskolan: "Du som nuförtiden går till jobbet med en smärtsam klump magen och är livrädd för att allt du gör ska misstros. Du som torkar snor och tårar, byter blöjor, serverar mat och läser för ivriga barn sittandes i knät (...). Du som ser mångas barn mer än de själva gör. Du som gör exakt samma jobb dina kvinnliga kollegor gör. Du ska veta att du är uppskattad och att jag litar på dig".

– Jag skrev det för att jag ville visa mitt stöd till alla de män som varje dag åker till jobbet för att ta hand om våra barn, säger hon till Aftonbladet.

"Alla män är inte förövare"

Anledningen är diskussionen som följde efter att en man i 30-årsåldern greps misstänkt för våldtäkt mot en fyraåring på en förskola i norska Bergen – vissa menar att män inte bör arbeta inom förskolan överhuvud taget.

– Jag har sett en del kommentarer om att män inte ska arbeta med barn och jag håller inte alls med. Män är också bra vårdgivare.

"Att förövaren är en man, betyder inte att alla män är förövare. Denna gång var det en man. Men det finns så otroligt många som inte är som honom, och de behövs i förskolan. Låt oss inte göra deras arbetsdag värre genom att misstro alla", avslutar Nina inlägget.

Flera har tackat henne

Inlägget har fått mycket uppmärksamhet och har delats över 7 000 gånger. Enligt Nina så har gensvaret varit fantastiskt.

– Jag har fått många meddelanden från män som jobbar på förskola som velat tacka mig för det stödet och att inlägget har gjort dem stolta över de arbete de utför.

Följ ämnen i artikeln