Nu dör din mobil – av ”fel 53”

Uppdaterad 2016-02-10 | Publicerad 2016-02-09

Iphoneanvändarna som kan drabbas

Iphoneanvändare som har bytt ut "hemknappen" på sin mobil hos en reparatör som inte är certifierad av Apple kan behöva vara försiktiga med att uppdatera sin telefon.

Användare över hela världen vittnar nämligen om ett mystiskt "fel" där mobilen dör efter att det nya operativsystemet laddats ner.

Tusentals Iphoneanvändare har vittnat om att deras mobiler blivit värdelösa efter att de uppdaterat till Apples senaste operativsystem, skriver The Guardian. Telefonen går inte att låsa upp och både bilder och data på telefonen raderas.

Felet, som kallas ”fel 53”, ska bero på att Apple har installerat ett program som skannar av telefonen för att ta reda på om den har samma delar som när den lämnade butiken. Om ägaren har lagat mobilen hos en reparatör som inte är certifierad av Apple uppstår "fel 53" automatiskt så fort programvaran uppdateras.

– Rent juridiskt gör de inte något fel, men moraliskt kan jag tycka att företaget borde ha informerat sina kunder bättre, säger Aftonbladets it-expert Peter Pettersson.

Ett medvetet val

Apple själva menar att ”fel 53” inträffar av säkerhetsskäl, men kritiker i USA och Storbritannien menar att det är ett medvetet val från företagets sida för att tjäna mer pengar på reparationer, skriver The Guardian.

– Det är svårt att anklaga någon, så här gör många företag. Sen står det också i Apples användarvillkor att kunderna bara ska lämna in telefonen till Apple, annars gäller inte garantin, säger Peter Pettersson.

”Gör alltid en backup”

Han har inte hört om några fall i Sverige än, men tipsar om hur Iphoneanvändare kan skydda sig.

– Gör alltid en backup, både i icloud och i datorn, innan du över huvud taget funderar på att göra en uppdatering. Jag tycker också att man ska ta en extra minut och läsa filen som följer med uppdateringen, så att man vet vad som gäller.

Peter Pettersson råder också användare att vänta med uppdateringar.

– Ha alltid is i magen en vecka eller två och uppdatera inte direkt. Det kan vara bra att se om det kommer några larm runt nya uppdateringar, säger han.

Följ ämnen i artikeln