Mediejätten nära konkurs

Publicerad 2016-05-23

Tidningskoncernen Stampen, med bland annat tidningen Göteborgs-Posten, ansöker om rekonstruktion, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver Stampen att man har en för hög skuldsättning och att man vill göra en nystart som tryggar verksamheten på lång sikt.

Ansökan hos tingsrätten avser hela medieverksamheten i Stampen Local Media, tryckeriverksamheten i V-Tab och distributionsverksamheten VTD, Modern Women Media och moderbolaget Stampen AB. Totalt 14 bolag.

Den dagliga verksamheten fortsätter som vanligt och läsare kommer inte att påverkas, enligt Stampen.

Koncernen hade i fjol en försäljning på 3,3 miljarder kronor och har över 3 000 anställda.

”Ett företag i kris”

Stampens ekonomiska situation uppmärksammades av Uppdrag Granskning i SVT förra året, där det avslöjades att koncernen lånat stora summor för att köpa nya it-företag, samtidigt som intäkterna minskade.

Joel Dahlberg är reporter på SvD Näringsliv och han säger i Aftonbladet TV att nedskärningar inom Stampen är att vänta.

– Man måste utgå från att det kommer att ske förändringar om nu tingsrätten godkänner den här rekonstruktionen. Det är ett företag i kris vi pratar om, säger han.

Hur vanligt är det att det går så här långt i mediebranschen?

– Det är väldigt ovanligt.

”En tung dag”

Vid en presskonferens på måndagen berättade huvudägare och styrelseordförande Peter Hjörne om beslutet att ansöka om rekonstruktion.

– Det är en tung dag i dag. Företagsrekonstruktion är ingenting man vill göra, utan en sista utväg när alla andra dörrar har prövats. Det är ingen hemlighet att vi har stor skuldsättning.

Peter Hjörne gav en kort bakgrund om förvärven som gjorts 2005-2012 och som gjort att koncernen nu inte kan hantera sin skuldsättning.

– När bankerna nu sa nej till vår senaste plan var vi skyldiga att vidta åtgärder.

– Vi är övertygade om att vi har goda möjligheter att lyckats.

Stampens koncernchef Martin Aslander uppger att skulderna uppgår till närmare en halv miljard kronor.

Uppdrag gransknings genomgång förra året visade att bolaget 2005-2013 beslutat om aktieutdelningar på drygt en kvarts miljard kronor till ägarna de senaste åren.

Knappt hälften av rekonstruktionerna lyckas

Statistik som kreditupplysningsföretaget Creditsafe presenterade nyligen visar att knappt hälften, 48 procent, av de senaste fem årens företagsrekonstruktioner lyckades, men Mikael Kubu, expert på obeståndsärenden på Ackordscentralen, säger till TT att man inte bör dra några stora växlar på de siffrorna.

– Man kan möjligen säga att i stora företag är förutsättningarna många gånger bättre att lyckas än i små företag. Det finns ju mer intressenter runt omkring, säger han.

Texten uppdateras.

Följ ämnen i artikeln