Småföretagare tror på bättre tider

Uppdaterad 2013-09-12 | Publicerad 2013-06-26

Konjunkturen är fortsatt låg. Trots det är småföretagarna positiva och kan börja räta på ryggen efter några års kräftgång.

Var femte småföretag har ökat sysselsättningen och nästan var fjärde planerar att nyanställa.

Det är fortsatt ekonomisk nedgång för svenska småföretag. Enligt Swedbank och Företagarnas nya Småföretagsbarometer är konjunkturen på sin lägsta nivå sedan våren 2010.

Undersökningen visar att 17 procent av landets småföretag förvisso har behövt att skära ned. Men totalt sett har var femte småföretag ökat sysselsättningen. 62 procent av företagen har oförändrad personalstyrka. Dessutom spår många företag ökad omsättning och lönsamhet, och fler beställningar. Och var fjärde företag räknar med att nyanställa.

Konjunkturen är även relativ, beroende på bransch och plats i landet. Bäst går det för vård -och omsorgsbranschen, tekniska konsulter och företag inom uppdragsverksamhet. Svagast konjunktur är det inom tillverkningsindustrin och handel/transportsektorn. Oavsett konjunktur upp- eller nedgång är har alla branscher en positiv framtidstro.

Tittar vi på hur det ser ut i landet går Västerbotten, Uppsala och Norrbotten starkast. Gotland Blekinge och Gävleborg går svagast.

Företagen som deltagit i undersökningen har även fått svara på varför konjunkturen är svag. Liten efterfrågan anges som den största anledningen, av 24 procent. Näst största anledningen, 21 procent, anses vara arbetskraftskostnader, och på tredje plats med 14 procent kommer brist på arbetskraft.

Källa: Småföretagsbarometern

Vad tror du? Väntar ännu svårare tider eller håller konjunkturen på att vända? Skriv en kommentar och diskutera!

Kasper Nowakowski

Följ ämnen i artikeln