KD först ut - vill minska barngrupper

Uppdaterad 2013-07-01 | Publicerad 2013-06-30

Förslaget ger även höjd maxtaxan på förskola

VISBY. Göran Hägglund är först ut när Almedalsveckan drog i gång i dag.

Inför sitt tal avslöjade han under en pressträff att Kristdemokraterna vill minska barngrupperna i förskolan.

– Vi har sett under allt för lång tid att barnstorleken i barngrupperna ökar. Det här är ett växande bekymmer, säger KD-ledaren.

Göran Hägglund.

Partiledaren Göran Hägglund anlände till Visby redan i går kväll och har under Almedalsveckans första dag dag ett späckat schema fyllt med intervjuer, däribland i Aftonbladets tält. Ett par timmar innan hans tal höll Hägglund dessutom en pressträff i Vinterträdgården på Hotel Wisby.

”Riskerar att fara illa”

Redan under pressträffen avslöjade Hägglund nyheten i sitt tal - förslaget om minskade barngrupper i förskolan.

– Vi har sett under allt för lång tid att barnstorleken i barngrupper ökar. Det här är ett växande bekymmer, dels för att grupperna blir allt större och dels för att barnen riskerar att fara illa. Vi ska ha en barnomsorg av hög kvalitet. Vi behöver förbättra barnomsorgen och därav det här förslaget, säger Göran Hägglund till Aftonbladet.

Föreslår även höjd taxa

KD har tagit fram en finansieringsmodell för att minska storleken på barngrupper med minst ett barn per grupp. I förslaget blir det tillåtet för kommuner att höja maxtaxan med 100 kronor för första barnet, 67 kronor för andra barnet och 33 kronor för det tredje.

– Någonstans måste pengarna komma ifrån, antingen ifrån skattehöjningar eller genom avgiftshöjningar. Här föreslår jag en liten avgiftshöjning från föräldrarna. Avgiften har nämligen inte höjts sedan 2004, säger Hägglund.

Kommunerna kommer dock inte undan. För varje krona som föräldrarna betalar i höjd maxtaxa bidrar kommunerna med lika mycket och staten med två kronor.

– Skjuter inte kommunerna till med pengar då får man inte heller höja avgiften.

Det blir 1,4 miljarder kronor för att minska gruppstorlekarna.

Aftonbladet rapporterar och sänder webb-tv live även från Göran Hägglunds tal klockan 19.00 på aftonbladet.se.

Följ ämnen i artikeln