Stormen Florence växer – ”bibliskt regn” största hotet

Av: Amanda Skagerström Lindau

Publicerad:
Uppdaterad:

Stormen Florence har redan skördat minst elva liv i North Carolina, USA, enligt Washington Post.

Nu väntas ovädret växa sig starkare – med regnmängder som hotar översvämma hela samhällen.

– Jag ser att översvämningar av bibliska proportioner kommer att ske, säger Ralph Evangelous, polischef i Wilmington, N.C. till ABC news.

Florence uppskattades tidigare vara en orkan av kategori 4, men nedgraderades senare till kategori 1 och därefter till en tropisk storm.

1 av 2 | Foto: MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Trots att vindhastigheten sänkts utgör stormen fortfarande ett stort hot mot den amerikanska östkusten. Framförallt är det de extrema regnmängderna ovädret fört med sig som orsakar stora problem.

– Jag ser att översvämningar av bibliska proportioner kommer att ske. Jag ser strandsamhällen översvämmade med vatten och en förödelse som kommer att bli ganska episk, sa Ralph Evangelous, polischef i Wilmington, North Carolina, till ABC news i går.

Extrema regnvolymer

Aldrig förr har det regnat så mycket i North Carolina, och översvämningarna har redan slagit hårt mot delar av delstaten.

Bara i staden Swansboro har Florence redan dumpat nästan 78 centimeter regn. Det är nästan två decimeter högre än det gamla rekordet på drygt 61 centimeter som sattes i samband med orkanen Floyd 1999, skriver CNN.

Sammanlagt väntas osannolika 68 biljoner liter regn falla under bara en veckas tidsperiod i stormen, skriver nyhetsbyrån AP. Tidigare rapporterades det att 72 biljoner liter regn redan fallit, vilket inte stämmer.

”Regnet kan döda dig”

Och än ser det inte ut att klarna upp – enligt CNN väntas regnet ösa ned i North Carolina i minst tolv timmar till.

– Vi står inför vattenväggar vid våra kuster, längs våra floder, över vårt jordbruksland, i våra städer och i våra byar, säger North Carolinas guvernör Roy Cooper till CNN.

USA:s federala kris- och beredskapsmyndighet har uppmanat boende i North Carolina att fortsätta vara vaksamma när stormen nu börjar röra sig mot South Carolina.

För trots att Florence är på väg bort från området väntas sviterna efter stormens skyfall hålla North Carolina i ett hårt grepp ett bra tag framöver.

– Vind kan skada dig men det är vattnet, det är översvämningarna, det är regnet som kan döda dig mer än vinden, säger Jeff Byard, företrädare för myndigheten på en presskonferens.

Enligt det amerikanska meteorologsamfundet är det vatten som stått för 75 procent av alla stormrelaterade dödsfall i USA mellan 1963 och 2012. Vind har bara orsakat 8 procent.

Minst elva döda

Ett träd som föll över en bostad i staden Wilmington under lördagen dödade en mamma och hennes bebis. Trädet tros ha fallit på grund av kraftiga vindbyar.

Nu kan minst elva dödsfall kopplas till den tropiska stormen Florence, enligt Washington Post.

Stormen har också slagit ut elnätet i flera städer, och nästan 800 000 hushåll är strömlösa i North Carolina.

President Donald Trump har varit i kontakt med myndigheterna i North Carolina och försäkrat dem om att regeringen ”står redo och förberedd att hjälpa till med vadhelst deras stat och respektive samhällen behöver under denna naturkatastrof”.

Publicerad:

LÄS VIDARE