Wallström: Frostiga relationer har tinat

Publicerad 2017-02-21

MOSKVA. Dagens möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har tinat upp relationerna med Sverige något, tycker Margot Wallström.

Men i fråga om östra Ukraina och Krim-annekteringen är parterna djupt oeniga.

– I vissa frågor måste vi vara överens om att vara oense, säger Margot Wallström.

Mötet med Sergej Lavrov i Moskva var Sveriges första på officiell nivå på över två år. Utrikesminister Margot Wallström var nöjd med sitt besök, sa hon till Aftonbladet efter överläggningarna.

– Vi har haft ett rakt, uppriktigt och konstruktivt möte. Jag är nöjd med det, säger hon.

Har de frostiga relationerna länderna emellan tinat något?

– Det tycker jag att man kan säga när vi ses så här officiellt vid ett möte där vi tog oss ordentlig tid att prata om allt från internationella frågor och det europeiska samarbetet till bilaterala relationer.

Långa och livliga diskussioner

I fråga om situationen i Ukraina och Rysslands annektering av Krimhalvön var diskussionerna långa och livliga, enligt uppgift till Aftonbladet, eftersom utrikesministrarna stod långt ifrån varandra i synen på konflikten. Under den gemensamma presskonferensen uttryckte Lavrov att Sverige och andra länder nu söker närma sig Ryssland efter år av dåliga relationer eftersom de inte längre vill ”offra internationella intressen” för den ukrainska regeringen.

Margot Wallström håller inte med.

– I vissa frågor är det så att vi måste vara överens om att vara oense. Vi har inte ändrat vår uppfattning, vi vet precis vad som ligger till grund för att vi infört sanktioner från EU:s sida. Vi kommer att hålla fast vid dem och vi kommer att hålla fast vid att vi anser att Krim är olagligen annekterat av Ryssland och att det måste upphöra.

Bjöd in Lavrov

Trots oenigheterna valde Wallström att avsluta mötet med att bjuda in Sergej Lavrov till Sverige, berättar hon.

Under eftermiddagen träffade utrikesministern representanter för det ryska civilsamhället, där flera av mötesdeltagarna kom från organisationer som klassats som ”utländska agenter”, vilket innebär att de i princip ses som förrädare i landet.

Tillsammans pratade de om civilsamhällets roll i ett lands utveckling, enligt ett pressmeddelande från svenska ambassaden i Moskva.

”En möjlighet att påverka”

– Samhällsfrågor är inget som är förbehållet makthavare och politiker - civilsamhället ger människan, den enskilde, en röst och en möjlighet att påverka, sa Margot Wallström efter mötet.

En av de organisationer hon träffade var Center Anna, som arbetar mot våld i hemmet och samlar statistik om ämnet, eftersom den officiella statistiken inte anses tillförlitlig. Ryssland har nyligen genomfört en lagändring om att misshandel av maka, make eller barn ska ses som en administrativ förseelse om den sker för första gången.

”Mycket viktigt för oss”

Marina Pisklakova-Parker från Center Anna var glad för mötet med Margot Wallström.

– Hon kan ställa de frågor som vi inte kan ställa till ryska makthavare. Varje civiliserat land har en lagstiftning som förhindrar mäns våld mot kvinnor, och en sådan lagstiftning vill vi också ha i Ryssland. Att grannländer som Sverige ställer frågor om det är mycket viktigt för oss, sa hon till Aftonbladet.