Fyra nederländska miljarder till stridsfordon 90

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-13 16.03

Nederländerna bidrar med motsvarande fyra miljarder kronor till produktionen av stridsfordon CV90.

Syftet är att snabbare kunna skicka fler stridsfordon till Ukraina.

Nederländerna är ett av åtta länder – nio med Ukraina – som använder det svensktillverkade stridsfordonet och kommer nu att ge sig på att både stötta produktionen och tillverka själv.

– Vi är väldigt nöjda med CV90 och vi vet att Ukraina också är väldigt nöjda. Det som vi måste göra är att se till att det blir mer produktion, säger Nederländernas svensktalande försvarsminister Kajsa Ollongren på en pressträff med kollegan Pål Jonson (M) i samband med veckans Natomöte i Bryssel.

Lokal tillverkning

400 miljoner euro från Nederländerna stoppas nu in i tillverkningen och ska bidra i både Sverige och i Nederländerna. Vad satsningen innebär i antal fordon vill inte ministrarna gå in i detalj på.

– Vi startar i Holland så fort som möjligt. Det kommer att gå relativt fort, lovar dock Ollongren – med svensk mor och nederländsk far med finlandssvenska rötter.

– Det här kommer att vara ett viktigt långsiktigt bidrag till att lyfta upp den ukrainska förmågan, säger Jonson.

Byter kaliber

Parallellt passar Sverige samtidigt på att byta kaliber på ammunitionen och göra 35 millimeter till standard i CV90.

– Sverige opererar 40 millimeter i CV90, men det är vi ensamma om. Den är förvisso mycket effektiv, men ju fler som använder 35 – som mycket fler gör – desto lättare är det att kunna arbeta med standardisering av ammunition och det är oerhört viktigt, säger Jonson i Bryssel.