Krigskabinettet ska samlas – råder intern konflikt

Publicerad 2024-04-15

Benjamin Netanyahu.

Israels krigskabinett ska avgöra hur en vedergällningsattack mot Iran kommer se ut.

Men inom kabinettet råder interna konflikter.

– Det finns bara en premiärminister, har Netanyahu sagt om maktstriden.

Följ ämnen
Israel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att samla landets krigskabinett klockan 13 i dag, svensk tid, rapporterar Reuters.

På mötet ska de fortsatt diskutera hur Irans attack under natten till söndag ska besvaras.

Gårdagens tre timmar långa möte i kabinettet, när samma sak diskuterades, resulterade inte i någon konkret handlingsplan. Men tydligt var det att något typ av svar mot Iran kommer.

Kabinettet består av tre personer. Ministern Benny Gantz från partiet Nationella enhetspartiet, premiärministern Benjamin Netanyahu och försvarsministern Yoav Gallant, skriver Wall Street Journal.

Under deras nattliga möte när Iran hade gått till attack föreslog  Benny Gantz och hans partikollega Gadi Eisenkot, en observatör i kabinettet, ett direkt svar.

Det nekades dock av Benjamin Netanyahu efter ett samtal med Joe Biden. På Netanyahus sida i kabinettet, som vill avvakta, finns också försvarsministern Yoav Gallant, rapporterar The Times of Israel.

Det har samtidigt varit spänt i kabinettet redan innan Irans attack. Det råder oenigheter om hur kriget mot Hamas ska hanteras, och hur de ska jobba för att få tillbaka de i gisslan, rapporterar WSJ.

Krigskabinettet i möte på israeliska försvarsdepartementet i Tel Aviv under söndagen.

”Det finns bara en premiärminister”

Bakom konflikten finns också politiska intressen. Gantz har ambitioner av att ta premiärministerrollen från Netanyahu om ett val hålls i Israel.

– Vid slutet av, eller efter, krigskabinettets tid kommer vi vara politiska rivaler, har Gantz sagt.

Konflikten dem emellan har tagit flera former.

I början av mars planerade Gantz en resa till Washington för att diskutera relationen med USA i kölvattnet av kriget i Gaza – en resa Netanyahu inte visste om. Det gjorde honom ilsken, skriver WSJ.

– Det finns bara en premiärminister, sa Netanyahu till Gantz då.

Och sprickorna blir tydligare desto längre kriget pågår.

Gantz har också hållt möten med andra ledare sedan kriget mot Hamas bröt ut och agerat som en form av ledare, skriver tidningen.

Men vid sidan av de interna konflikterna ska nu kabinettet komma överens om hur Irans anfall ska besvaras.

Från omvärlden har det kommit flera reaktioner och många världsledare har uttryckt oro för en eskalering av konflikten i regionen.

Bland annat Ryssland, Kina, Frankrike och Tyskland har uppmanat Israel till återhållsamhet, rapporterar Reuters.