Ministern vill förbjuda biltrafiken på helgerna

Publicerad 2024-04-17

Autobahn i närheten av Stuttgart.

De bilälskande tyskarna kan få ofrivilligt motorstopp.

Transportminister Volker Wissing hotar med bilförbud under helgerna.

Wissing, från liberala regeringspartiet FDP, har länge försökt få till en omförhandling om klimatlagen som handlar om minskade koldioxidutsläpp i landet. Transportsektorn har fortsatt höga utsläpp och nu hotar alltså ministern med tvärstopp för bilkörning under veckosluten – om inte den styrande koalitionen antar en ändring senast i juli, skriver Politico.

– Det faktum att ändringen fortfarande inte trätt i kraft leder till betydande juridiska och faktiska osäkerhet. Det gagnar varken klimatet eller regeringens rykte, skriver han i ett brev till gruppledarna enligt tyska tidningen Bild.

Miljörörelsen kritisk

– En minskning av trafiken för att hjälpa till att uppnå klimatmålen skulle bara vara möjlig genom åtgärder som är svåra att kommunicera till allmänheten, som ”omfattande och obegränsade körförbud på lördagar och söndagar”.

Ändringen till lagen om utsläppsminskning vill tillåta att man slår alla sektorer istället för som nu ha individuella mål.

Landets miljöorganisationer, inklusive Greenpeace, kritiserar den planerade ändringen och tror att en övergripande beräkning istället gömmer klimateffekten inom sektorerna. Framför allt inom trafiksektorn, som sällan når målen, skriver Politico.