Oh maj god, vilket härligt vårväder!

Uppdaterad 2018-05-09 | Publicerad 2018-05-08

Värmen är här för att stanna.

Ett högtryck från södra ­Europa kommer att ligga ­stadigt över Skandinavien de närmaste veckorna.

Quinlan är det senaste i raden av högtryck som tagit form över ­Europa under de senaste dygnen. Och i hans spår följer ­värmen från Sydeuropa.

– Det är ett mäktigt högtryck som vuxit in söderifrån under helgen. Från torsdag kommer det att förskjutas österut, bort mot Ryssland. Då kan det bli lite ostadigare väder, säger Per Holmberg på väderföretaget Foreca.

– Det här högtrycket sam­verkar med lågtrycket på Atlanten och för upp varmluften från kontinenten. 

”Ett stort område”

Det är tyska meteorologer som har för vana att döpa alla cykloner och anticykloner – det som vi vanligtvis kallar låg- och högtryck. Man får väl anta att det är roligare att hålla koll på Caius eller Greta än på en anonym sifferkombination.

De döps i bokstavsordning enligt en i förväg fastställd namnlista. Både kvinno- och mansnamn förekommer.

Vad ett riktigt rejält högtryck innebär för vädret i Sverige framgår med all önskvärd tydlighet på prognosen i tv-klippet. Dag efter dag med strålande sol och temperaturer runt 20 ­grader, betydligt varmare än normalt för årstiden.

– Det är ett rätt stort område som berörs. Skandinavien, ­Finland, Baltikum, ­delar av Ryssland och Polen. När det är ett ­så pass stort högtryck ­kommer det att dominera väderläget i området. De gör att lågtrycken från Atlanten får det svårt att ta sig hit, säger Per Holmberg.

De senaste dygnen har det ­varit som varmast utmed östkusten, med temperaturer över 25 grader på många platser i bland annat Småland.

Värmen dominerar

Men det kan komma att ­ändras när vinden vrider sig i takt med att högtrycket rör sig österut. 

Att döma av prognosen kan delar av landet räkna med att värmen och solen dominerar under de närmaste veckorna.

Men det har varit varmt i maj förr. 

Faktum är att den genomsnitt­liga månadsmedeltemperaturen var betydligt högre än i dag under stora delar av 1800-­talet, åtminstone ­enligt SMHI:s väderdata för Stockholm. 

(Mätmetoderna var dock lite annorlunda på den tiden. Det kan finnas fel i statistiken.)

Följ ämnen i artikeln