Conny fick vänta på läkartid - dog på sin cykel

Publicerad 2013-11-08

Conny Borg och Tina Petersson. Foto: Privat

Conny Borg, 52, vände sig till vårdcentralen med svåra bröstsmärtor - men fick läkartid först veckan därpå.

En och en halv timme senare föll han ihop på sin cykel.

– Det känns som om Conny dog i onödan, säger hans sambo Tina Petersson.

I somras fick Conny Borg i Klippan i Skåne ont i hjärtat, bröstet och ryggen. Smärtan kom när han motionerade, varade i fem-tio minuter och försvann sedan.

Hans sambo Tina Petersson blev allt oroligare.

– Han var så levnadsglad och brukade aldrig vara sjuk. Till slut fick jag honom att lova att söka vård.

Den 2 augusti klockan 09.18 ringer Conny Borg till vårdcentralen och berättar om symptomen: hur smärtan strålar ut från bröstet mot ryggen. Sjuksköterskan bedömer att det inte är akut.

Föll ihop på cykeln

Klockan 09.21 skickar han ett sms till Tina Petersson och berättar att han fått läkartid först på måndagen, tre dagar senare.

Klockan 10.46 kommer larmet: en man har fallit ihop på sin cykel på en gata i Klippan. Ambulanspersonalen är snabbt på plats, men Conny Borgs liv går inte att rädda.

Obduktionen visar senare att han dött av kranskärlsförkalkning.

– Det hade gått att upptäcka. Även om man inte sett det på EKG så hade man skickat honom till Helsingsborgs sjukhus för ultraljud, säger Tina Petersson.

Hon har svårt att förstå varför vårdcentralen inte reagerade.

– En man över femtio som har ont i bröstet ska in direkt. Det känns som om han har dött i onödan.

”Borde fått tid inom 24 timmar”

Region Skåne har utrett händelsen och gjort en Lex Maria-anmälan. Chefläkaren för primärvården Jan Bleckert menar att vårdcentralen gjorde fel.

– Patienten borde ha fått en tid inom 24 timmar. Handboken har inte följts. Som jag förstått det var vissa stressfaktorer inblandade.

Vad skulle det ha betytt om han fått vård snabbare?

– Vi kan inte spekulera i det. Men jag förstår att de efterlevande funderar.

Även Tina Petersson har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

I går berättade Aftonbladet om 22-åriga Louise Johansson som skickades hem från sjukhuset, trots att hon inte kunde gå själv. Hon dog samma kväll i sin mammas säng.

”Räcker med ett enda fel”

Många läsare har hört av sig och vittnat om brister på akutmottagningar och vårdcentraler i Sverige. Hans Karlsson, avdelningschef på Sveriges kommuner och landsting, SKL, menar att felen i akutsjukvården egentligen är få.

– Men det räcker med ett enda fel, det är illa nog. Folk ska få den vård de har rätt till, säger han.

Enligt en kartläggning från SKL drabbades 600 patienter av platsbristen på svenska sjukhus i september i år – varje dag.

– Det innebär risker. En patient som skulle ha behövt en plats kanske måste åka hem. Eller hamnar på en annan avdelning där rätt medicinsk kompetens saknas, säger Hans Karlsson.