Intim konstupplevelse

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-07

Ylva Oglands många självporträtt.

Sugen på en riktigt intim konstupplevelse? Följ Ylva Oglands liv från barndomen till i dag i hennes gamla tvåa på söder.

Samtidskonst passar sällan bäst på museum och gallerier. Konstproducenten Mobile Art Production, MAP, har därför inriktat sig på att i dialog med konstnärerna hitta den bästa situationen, tidpunkten och platsen för varje projekt.

- I just det här fallet blir själva lägenheten ännu en dimension i ett redan personligt projekt. Utställningen består av självporträtt och vi ville hitta ett rum som koncentrerar den intima känslan ytterligare. Jag tycker att vi har hittat den ultimata platsen, säger Kajsa Pontén på MAP.

I vanliga fall bor en person i tvårummaren på Södermalm, men några veckor framöver har hon flyttat ut och gett plats åt konstutställningen ”Venus vid sin spegel” och dess 30 verk.

- Det är en utställning i hemmiljö som bygger på en intim känsla. Det är ett utvidgat självporträtt med mig i tre åldrar - barndom, ungdom och nutid. "Venus vid sin spegel" är ett renässansmotiv och representerar flera olika sidor av en själv, säger konstnären Ylva Ogland.

Ylva har sedan hon lämnade arbetet som chef på Tensta Konsthall fokuserat på sitt konstnärskap. I ”Venus vid sin spegel” samlas porträtt av konstnären vid olika åldrar: som barn genom barndomens skåp och leksaker, som 11-åring genom fotografier som rivits sönder och som vuxen kvinna.

Ylva har länge arbetat med det intima. Från tidiga målningar till den utställning hon curerade i ett radhus i Tensta under bomässan 2006.

- Jag vill bryta gränserna mellan konstvärlden och den vanliga världen. Går man på en konstutställning tror man att man ska vara på ett speciellt sätt, det vill jag komma ifrån, säger Ylva.

I tidningen Flash art beskrivs Ylvas konst

"som en blandning av Cicciolina, Jeff Koons och Caravaggio."

Hur känns det att se sin gamla lägenhet förvandlas till en konstutställning?

- Det ideala för mig är att få visa självporträtt i min egen miljö. Många av tavlorna har kommit till här på Borgmästargatan. Men jag hoppas att besökarna inte kommer att känna som att de går in på ett galleri. De får nog ta av skorna när de går in och visa samma respekt som när man går in i en vanlig lägenhet.

Sofia Lundgren

Allt om Stockholm

2009-01-08

Ylva Ogland

Ylva Ogland ställer ut i sin gamla lägenhet på söder.

Mer Ylva