"Obehagligt att bo nära parlamentet."

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-09

Svenska Louise Bermsjö om rädslan i Tbilisi

På fredagen var invånarna i Tbilisi lugna.

I dag är de märkbart skakade.

– I går var kriget långt borta. Nu är stämningen en helt annan. Folk är rädda, säger Sidas Louise Bermsjö.

Ryssland bombar inte bara längre inne i Sydossetien – konflikten har spridit sig.

Georgiens invånare inser att våldet har kommit till deras land.

Något som märks på gatorna i huvudstaden Tbilisi.

"Männen är mobiliserade"

– I går var kriget på avstånd, folk trodde inte att de kunde bli inblandade. Nu är folk rädda. Stämningen går nästan att ta på, säger Louise Bermsjö som är programhandläggare för Sida och själv bosatt i Tbilisi med man och barn.

På gatorna råder ett förrädiskt lugn.

– Det handlar väl om att många män mellan 20 och 30 är mobiliserade, de som är reservister. Befolkningen håller sig hemma.

Klockan tolv natten mellan fredag och lördag gick de dock ut för att säga sitt.

Tusentals demonstrerade

– Folk samlades i tusental och demonstrerade utanför den ryska ambassaden. Sen gick de hand i hand längs huvudgatan med ljus och flaggor och ropade "Georgien, Georgien", ackompanjerade av tutande bilar. En georgisk bekant menade att alla vet att ryssarna är farliga i krig.

Är du rädd?

– Nej, jag kan inte säga att jag är rädd. Vi avvaktar och ser vad som händer. Men alla administrativa byggnader är evakuerade och det är lite obehagligt att veta att Tbilisi kan komma att bombas. Parlamentet ligger inte så långt ifrån där vi bor. Man har ju missat förr.

– Som mamma vill man inte att ens barn ska behöva utsättas för sånt här. Vi är inte rädda för egen del, men vi är oroliga för dem vi känner ute i regionerna och alla de som tvingats från sina hem. Krig är fasansfullt.

Enligt Ryssland har:

30 000 sydossetier tvingats på flykt

Ett dussintal Tschinvalibor dödats i striderna och hundratals skadats.

13 ryska fredsbevarande soldater dödats och 70 sårats.

Bakgrund till konflikten

Krisen i Kaukasus utlöstes av att två utbrytarregioner – Sydossetien och Abchazien – vill lämna Georgien, som bröt sig ur Sovjetunionen 1991. Båda utbrytarregionerna stöds av Ryssland.

Georgien däremot har hittills haft stöd från USA och andra Västländer – som velat att de georgiska gränserna respekteras och att den demokratiska utvecklingen i landet främjas.

Men – det finns också oerhört starka inofficiella motiv. Georgiens ställning har stor säkerhetspolitisk betydelse för Väst, inte minst när det gäller enerigsäkerheten. Georgien är det huvudsakliga transitlandet för olja och gas från de forna sovjetstaterna kring Kaspiska havet, och USA och EU har sedan länge velat få in Georgien inom den västliga intressesfären, till Rysslands förtret. Konflikten som nu blossat upp i området riskerar därför i värsta fall att få globala konsekvenser.

Följ ämnen i artikeln