”Jag var rätt så irriterad”

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2009-07-31

Marianne Samuelsson talar ut från gömstället

ALINGSÅS. Här – i ett av sina hus – gömmer sig Marianne Samuelsson.

När Aftonbladet knackar på försvarar hon sitt beslut om strandskyddet.

Nu överväger regeringen att sparka landshövdingen.

KAN FÅ SPARKEN Marianne Samuelsson har kallats till enskilda samtal med regeringen. Själv vill Samuelsson inte spekulera om sin framtid.

Marianne Samuelsson, 63, körde över sina medarbetare och gav storföretagaren Max Hansson dispens från strandskyddet.

I ett bandat samtal från i mars framgår tydligt att Gotlands landshövding ville särbehandla honom på grund av hans position.

I juli klubbades sedan beslutet som gav Hansson grönt ljus för befintliga svartbyggen – tennisbana, golfbana och ett lusthus – samt uppförandet av ett nytt fritidshus.

”Det är ett jordbruk”

Sedan skandalen briserade har Marianne Samuelsson hållit sig undan. Men Aftonbladet hittade henne i går i ett av hennes tre hus, beläget utanför Alingsås. Och hon försvarade sitt agerande kring Max Hanssons byggen.

– Jag anser att det är en jordbruksfastighet. En sådan har möjligheter att vidta åtgärder utan beslut från länsstyrelsen.

Men vad har en tennisbana att göra med jordbruk?

– Det kan man fundera över, men fundera över äganderätten. Förmodligen är tennisbanan byggd innan trehundrametersregeln tillkom. Det som diskuterades på mötet var ett stängsel han hade byggt på sin mark.

– Den stora diskussionen var hur vi skulle arbeta med den ekonomiska krisen. Jag var rätt irriterad, och det hörs också på bandet, för jag ville prioritera annorlunda.

Du sa att länsstyrelsen i Västra Götaland inte ”skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av strand”?

– Jag sa att i det här läget tror jag inte att vi ska prioritera dessa frågor, alltså bråka. Om vi hade valt att polisanmäla hade vi fått en helt annan diskussion än den vi behövde kring hur vi får jobben tillbaka. Det kanske var ett dumt resonemang i det läget.

Varför är det skillnad på folk och folk?

– Vi gör inte skillnad på folk och folk. Men man kan välja sin strategi ibland om man vill ha resultat. Hela diskussionen rörde ju sig kring hur vi skulle få mer arbetstillfällen till Gotland. Och då är ju arbetsgivare viktiga.

Hör det hemma i en diskussion om strandskydd hos en privatperson?

– Det hör hemma i frågan om vi då skulle agera från länsstyrelsen.

Oklar framtid

Nu avgör regeringen Marianne Samuelssons framtid. Inom de närmsta dagarna ska kommunminister Mats Odell (KD) träffa henne för ett enskilt samtal.

– Det finns en grundlagsfäst princip om att alla är lika inför lagen. Jag vill diskutera de här frågorna med henne, säger Mats Odell.

Hans vikarierande presssekreterare Sigfrid Leijonhufvud tillägger:

– Det är väldigt ovanligt att en minister så här brådstörtande kallar till sig en landshövding. Jag vill inte spekulera i utfallet, men regeringen är hennes arbetsgivare och bestämmer vad som ska ske.

Marianne Samuelsson vill inte kommentera sin framtid.