Misstänks ha dödat under permission

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-22

Dömdes för brutalt knivmord i Värmland 1996

Mannen var på permission från sitt fängelsestraff för mord.

Då mördade han en kvinna i en lägenhet i stadsdelen Kungsholmen i Stockholm, misstänker polisen.

– Jag vill inte säga någonting i nuläget, säger kammaråklagare Åsa Lindeberg.

Den 36-årige mannen som sedan i lördags är anhållen misstänkt för mord på en kvinna har tidigare dömts till livstids fängelse för ett brutalt knivmord i Storfors i Värmland den 15 augusti 1996.

36-åringen slog då ned en man med ett knytnävsslag och sparkade honom sedan flera gånger medan han låg på marken. Därefter skar och stack han mannen i halsen med en kniv, vilket ledde till att mannen dog av förblödning.

”Synnerlig grymhet”

Kristinehamns tingsrätt skrev i sin dom att "gärningen har förövats mot en man som till följd av kraftig berusning men även till följd av misshandeln varit helt försvarslös och N.N. (36-åringen) får genom det sätt på vilket gärningen utförts anses ha visat synnerlig grymhet”.

Innan livstidsdomen hade mannen den 27 november 1990 dömts för misshandel och olaga hot, och den 1 augusti 1991 dömts för grov misshandel och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

36-åringen fick sitt livstidsstraff för mord omvandlat till ett tidsbestämt straff om 21 års fängelse av Örebro tingsrätt i maj i år. Chefsåklagare Gunnar Brodin motsatte sig inte att straffet blev tidsbestämt.

– Jag gick på Rättsmedicinalverkets och Kriminalvårdens rekommendationer. Han har varit skötsam och har under flera år haft regelbundna permissioner, säger Brodin till TT.

”Relativt låg”

Om återfallsrisken skrev Kriminalvården i sitt yttrande att ”risken för återfall torde vara relativt låg under förutsättning att N.N. (36-åringen) förmår att avhålla sig från alkohol och att han lever under socialt välordnade förhållanden”.

36-åringen har under tiden han avtjänat sitt fängelsestraff beviljats flera permissioner – 154 stycken mellan åren 1998 och 2007, enligt ett yttrande från Kriminalvården.

Nu misstänker alltså polisen att mannen begått ett nytt mord – under en permission.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera det just nu, säger Åsa Lindeberg.

– Jag kan inte berätta någonting mer just nu än att en man är anhållen för mord, säger hon.

Beslut om huruvida mannen skall begäras häktad måste fattas innan lunchtid i morgon, uppger Lindeberg.