Kan bli dyrare kasta ut Grekland än ha dem kvar

Vem väjer först - Grekerna eller EU

Vad som än händer blir notan för det grekiska dramat mycket dyr.

Det kan rentav bli dyrare att låta Grekland lämna euron än att hålla dem under armarna så att de kan stanna kvar.

Just nu pågår ett chicken race mellan Grekland och EU. Finansministrar i euroländer och andra höjdare luftar åsikten att euron klarar sig alldeles utmärkt utan Grekland och att de brandväggar som skapats kommer att förhindra smittoeffekter.

De säger så för att grekerna ska förstå att de på allvar riskerar att straffa ut sig från euron om de i nyvalet inte röstar på partier som vill hålla fast vid uppgörelsen med EU om nödlån i utbyte mot besparingar.

De säger så i ett försök att påverka marknaden att tro att det är så.

Det är deras jobb att ljuga precis som en riksbankschef ljuger om att han inte tänker devalvera intill det ögonblick han verkligen gör det.

Brandsläckare

I verkligheten är det ingen som med säkerhet kan säga om de brandväggar som finns kommer att hålla. Många experter menar att det inte handlar om brandväggar utan bara om brandsläckare.

Marknaden är som ett barn. De lyssnar inte på vad föräldrarna säger utan tittar på vad de gör.

Redan har placerare börjat flytta sina pengar från andra EU-länder i kris. De vet inte om Grekland verkligen kommer att tvingas lämna euron men ser att möjligheten nu är så stor att de inte vill riskera att förlora sina pengar om Spanien, Italien, Portugal eller Irland tvingas lämna euron.

Räntorna på Spaniens och Italiens lån är tillbaka på nivåer som inget av länderna kan betala på sikt.

Hela årets uppgång på den svenska börsen är i princip utraderad. Börserna runtom i världen rasar.

I tider av kris flyr marknaden allt som andas risk.

Skuldräntor

EU:s så kallade räddningsfond som ska ge nödlån till euroländer som inte kan betala sina skuldräntor har kapacitet att klara av ett land som Portugal eller Irland. Om Spanien eller Italien behöver hjälp räcker brandsläckarna inte till.

Tvingas någon av dessa jättar att lämna euron är det svårt att se hur den gemensamma valutan ska kunna leva vidare. Vad som händer om alla tvingas gå tillbaks till sina gamla valutor är ännu svårare att förutsäga.

Kom i håg att kostnaden för den grekiska krisen än så länge är begränsad. Nödlånen från EU är ingen gåva utan just lån, om än till förmånlig ränta. Kan Grekland någon gång i framtiden betala tillbaka är de europeiska skattebetalarnas förlust begränsad. Sparkas Grekland ut ur euron är flera hundra miljarder euro förlorade.

Europeiska centralbanken kan visserligen trycka nya pengar men med risken att inflationen urholkar valutans värde.

Båda parter - Grekland och EU - kör i full fart mot en frontalkollision i hopp om att den andre ska väja innan det smäller.

Inte förrän den 17 juni får vi veta vem som blinkar först.