Fruns sms till Taimour

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2012-06-20

LUTON. Taimour Abdulwahab fick ett sista sms från sin fru 11 december 2010 klockan 11.31 – timmar senare hade han sprängt sig själv i luften. Men självmordsbombarens änka Mona Thwany säger sig inte ha känt till sin makes terrorplaner:

– Nej, är hennes korta svar i rätten i dag.

Mona Thwany är i Glasgow för att vittna i rättegången mot svenska terrorbombaren Taimour Abdulwahabs misstänkta medhjälpare Nasserdine Menni.

– Jag mår bra, sa hon när hon anlände till domstolen i morse, men ville inte ge några kommentarer.

I vittnesbåset ser hon inte ut att må lika bra och ifrågasatte vid ett tillfälle om det var hon som stod åtalad för brott:

– Är du säker på att du inte är ute efter att anklaga mig utan att de här frågorna handlar om Menni? Det känns som att du tar tillfället i akt att anklaga mig, sa hon riktad till åklagaren.

Minns inte

I rätten säger hon sig inte minnas vilka telefonnummer maken använt sig av eller vilka personer som haft olika nummer som finns i hennes Blackberry som beslagtogs av polis efter självmordssprängningen i december 2010.

Med hjälp av sms som skickats till och från mobilen kan åklagaren ändå knyta tre olika telefonnummer till Abdulwahab och att han haft sms-kontakt med sin fru vid ett flertal tillfällen under sin resa till Sverige i november och december 2010 före terrordådet.

Åklagaren läser upp delar av ett sms som Mona skickat till sin make den 8 december.

”I want u mor than the world and whats in it. There's no 1 I rather be with in this life and yannah!”

Och frågade sedan:

Vad betyder ordet yannah?

– Det betyder paradiset.

Det här är ett sms från dig till din make skickat den 8 december.

– Ja

Varför skickade du det meddelandet?

– Du frågar om ett meddelande som jag skickade för ett och ett halvt år sedan. Jag minns inte.

Varför referensen tlll paradiset?

– Vi pratade om paradiset varje dag. det är en del av vad vi tror på. Förlåt jag förstår inte vad det här har med Menni att göra.

Irakiskt pass

Rätten får också veta att det sista sms:et som Mona Thwany skickade till något av sin makes telefonnummer skickades den 11 december klockan 10.31 brittisk tid.

Åklagaren Andrew Miller ställer frågan:

Hade du någon kunskap om din makes död före det hände?

– Nej.

Mona fick också se två pass som beslagtagits i parets gemensamma hem i Luton. Hon bekräftar att det är hennes make på bilderna i passen och de utfärdades båda under 2009.

Kan du tänka dig någon anledning till varför din make skulle behöva ett irakiskt pass?

– Jag vet inte.

Följ ämnen i artikeln