Fynd i soptunna var stulna regalier

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Begravningsregalierna som stals från Strängnäs domkyrka.
Foto: Polisen/TT
Begravningsregalierna som stals från Strängnäs domkyrka.

Polisen bekräftar nu att begravningsregalierna som hittades i en soptunna norr om Stockholm är de som stals i Strängnäs domkyrka i somras.

Snart kommer besked om vilket skick de är i.

Polisens tekniker har fått hjälp av Svenska kyrkan för att säkerställa att det är de stulna regalierna som hittats: två kronor och ett riksäpple från kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet.

Däremot sägs inget om vilket skick det återfunna stöldgodset är i.

– Det kommer vi att kunna redovisa under veckan, säger åklagaren Reena Devgun till TT.

Tre frihetsberövade

Totalt tre unga män är frihetsberövade misstänkta för inblandning i stöldkuppen i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol:

En 22-årig man står inför rätta i Eskilstuna tingsrätt misstänkt för stölden, en 26-årig anhållen man har begärts häktad misstänkt för grov stöld och ytterligare en man häktades i helgen misstänkt för grovt häleri.

– Häleri kan vara ganska mycket, men i grunden handlar det om att beteendet måste vara sådant att det är ämnat att försvåra ett återställande, säger Reena Devgun.

– Den här personen, som är häktad på den lägre misstankegraden, är intressant i delen som handlar om återställandet av godset. Det vill säga det faktum att godset kommer till den här parkeringen och ligger i den här soptunnan.

Regalierna återfanns i början av februari i en soptunna som placerats på en bil på en parkering i Åkersberga norr om Stockholm. Rättegången mot 22-åringen avbröts tillfälligt när beskedet om fyndet kom.

Misstänkt för stölden

I rätten har Reena Devgun redogjort för teknisk bevisning mot 22-åringen, som bland annat består av hans blod som hittats på brottplatsen och på en cykel, samt en sopsäck som har kunnat knytas till mannens bil.

Reena Devgun har en vecka på sig att stärka misstankarna mot den häktade, som annars måste släppas.

Det kan mycket väl vara så att fler personer varit inblandade i regaliestölden.

– Det skulle vara naivt att utesluta att fler personer varit inblandade.

Publicerad:

LÄS VIDARE