Inga förändrade asylregler för flyende irakier

Publicerad 2014-06-13

Migrationsverket kommer inte att förändra reglerna för flyktingar från Irak som söker asyl i Sverige.

Den nuvarande Isis-krisen gör inte att invånarna löper risk att drabbas enbart genom att vistas där, skriver Migrationsverket på sin hemsida.

Den islamistiska gruppen Isis har tagit kontroll över flera städer i delstaten Nineveh i norra Irak.

Krisen har lett till att uppskattningsvis 500 000 människor har flytt sina hem efter att extrema jihadistgrupper tagit kontroll över delar av staden Mosul, skriver UD.

Men asylprövningarna kommer att fortgå som vanligt, uppger nu Migrationsverket.

– Precis som tidigare kommer vi fortsätta göra en individuell bedömning av skyddsbehovet i varje enskilt ärende som rör irakiska asylsökande. Vi kommer också i vanlig ordning att pröva möjligheterna för dem att få skydd i andra delar av Irak, säger rättschef Fredrik Beijer.

Det var under torsdagen som Migrationsverket berättade att man skulle se över asylskälen för flyktingar från Irak till Sverige. Anledningen var de senaste dagarnas försämrade säkerhetsläge.

Beskedet kom vid femtiden. Trots att Migrationsverket, juridiskt sett, anser att det råder en väpnad konflikt i landet kommer man inte att förändra processen vid asylsökningar.

– Det är naturligtvis med stor oro vi ser på händelseutvecklingen som sker nu. Det har trots allt inte varit några mer omfattande stridigheter, men samtidigt verkar det som att Isis rör sig närmare Bagdad och att en militär väpnad konfrontation ändå rycker närmare, sa Carl Bexelius är biträdande rättschef på Migrationsverket, till SR Ekot på torsdagen.

Det har varit oklarheter kring hur allvarlig konflikten är.

"De humanitära organisationerna arbetar nu med att få en överblick på situationen i Nineveh. Situationen förändras snabbt och det är svårt att bedöma omfattningen av vilka behov som finns", skrev UD på sin hemsida på fredagen.

På sin blogg skriver Carl Bildt att utvecklingen är ett "allvarligt hot" mot både regeringen och de kurdiska regionerna i landet.

Även migrationsminister Tobias Billström (M) har gått ut och kommenterat krisen.

– Men det här är inte bara en fråga som rör Sverige. Det här kommer att bli en fråga vi kommer behöva diskutera. Nu har vi ett inkommande italienskt ordförandeskap och i början av juli ska det avhållas ministerråd. Jag utgår från att den här frågan kommer hamna på dagordningen, säger han till TT.

I sin senaste prognos till regeringen, som kom i april, ökade Migrationsverket spannet för hur många asylsökande man väntade sig i Sverige under 2014, från 52 000-67 000 asylsökande till 57 000-70 000, skriver TT. Av erfarenhet vet man att fler personer kommer det andra halvåret än första.

- Men det fanns tecken på att så många människor rörde sig mot Europa att vi då kunde varna för att säsongsförstärkningen kunde börja tidigare. Men vi räknar nog med att höstsäsongen redan har börjat, säger Christer Zettergren, omvärldschef på Migrationsverket, enligt TT.

Angående det ökade asyltrycket och de eventuella kostnadsökningarna för Migrationsverket, säger Tobias Billström:

– Det kommer att behöva tas inom ramen för den reguljära budgetprocessen vi har. Det får bli föremål för budgetöverläggningarna under sommaren. Sen är det viktigt att Migrationsverket naturligtvis måste se över sin beredskap, det utgår jag från att de gör.