Mamman lämnades död på badrumsgolvet i timmar

Publicerad 2016-08-23

Sonen hittade hennes kropp – fick dödsbesked via ett intyg på köksbordet

Niclas Mattsson hittade sin mamma död på golvet i badrummet på serviceboendet. 

Att hon hade dödförklarats flera timmar tidigare hade ingen berättat.

I stället fick han dödsbeskedet via ett intyg som läkaren skrivit och lämnat på köksbordet.

– Ingen ska få vara med om detta, det var hemskt, säger han.

Niclas Mattssons mamma blev 75 år. Hon hade sedan ungefär ett år tillbaka bott i en egen lägenhet på ett serviceboende i Gävle. Varje morgon och kväll fick hon hjälp från hemtjänsten.

En söndag för drygt två veckor sedan blev sista gången Niclas Mattsson träffade sin mamma.

– Jag hade hjälpt henne att handla. Hon tackade för hjälpen och jag sa hej då och ”vi hörs i morgon, mamma”, säger Niclas Mattsson.

Hittade blusen på golvet

Dagen efter ringde han både på mammans mobil och fasta telefon, men fick inget svar.

– Jag tänkte att telefonerna var urladdade eller att hon var upptagen med att bli duschad, säger Niclas Mattsson.

På eftermiddagen, vid omkring 15.30, var han i närheten av serviceboendet och gick upp till lägenheten.

Traumatiskt, kallar han det som sedan följde.

– Jag öppnade dörren och fick se att hon inte var i sjukhussängen. Hennes blus låg mitt på golvet. Jag ropade men hon svarade inte.

”Jag fick panik”

Dörren till badrummet stod på glänt, berättar Niclas Mattsson. Där, på golvet, låg hans mamma, klädd i bara trosor och med rullatorn liggande över sig.

– Jag fick panik. Jag började prata med henne och tog bort rullatorn. Jag slog numret till 112 och när jag pratade med dem förstod jag att hon var död. Hon hade ingen puls, var iskall och blå. Det hade jag inte förstått i mitt chockade tillstånd.

Det första Niclas Mattsson gjorde var att täcka över sin mammas kropp med ett vitt lakan. Efter en stund anlände ambulanspersonalen.

Hittade intyg från läkaren – på köksbordet

– De tog hand om mig och konstaterade samma sak som jag, att mamma var död. De svepte in henne och flyttade henne till sängen.

Det var också först då som Niclas Mattsson hittade ett intyg som låg på köksbordet. Han förstod att det var skrivet av en läkare, som varit i lägenheten tidigare på dagen.

– Där stod det att mamma dödförklarats vid klockan 11.30, alltså över fyra timmar tidigare.

Borde ”åtminstone” lagt över ett lakan

Niclas Mattssons mamma dog under natten till måndagen av en blodpropp i lungan. Under måndagsmorgonen hade hemtjänsten varit i lägenheten. På läkarintyget framgick att läkaren bedömt att det inte fanns någon misstanke om brott.

– Om någon åtminstone hade lagt ett lakan över henne, det hade känts mer värdigt. Då hade jag också reagerat på det och inte trott att hon fortfarande var vid liv, nu såg det ut som ett fall.

Varken läkaren eller serviceboendets personal tog kontakt med Niclas Mattsson, som är det enda barnet, för att berätta vad som hänt. Han hade heller inga missade samtal.

– Vill man få tag på ett nummer är det inte svårt och jag har inget hemligt nummer.

”Se över era kontaktuppgifter”

För att bearbeta händelsen har han i efterhand försökt att ta reda på vad som gick så fel.

– Alla erkänner att det gått snett. Jag har ett starkt eget kontaktnät och har därför tackat nej till psykologhjälpen jag erbjudits. Bilden av min mamma på golvet kan ingen kurator få bort, det måste tiden få göra.

Han har varit arg – "förbannad" – och vill berätta för att något liknande inte ska hända någon annan. Mest upprörd är han över att ingen hörde av sig och att mamman lämnades på badrumsgolvet.

– Jag känner stor saknad av min mamma och sättet jag hittade henne på var traumatiskt. Det här är viktigt för de som har gamlingar och sjuka kvar i livet. Se över era kontaktuppgifter. Mitt mål är att ingen ska få vara med om detta, det var hemskt.

”Vi har gjort allvarliga fel”

Det är, enligt Arbetarbladet som var först med att skriva om händelsen, läkarens ansvar att se till att anhöriga kontaktas.

Börje Svensson, chefsläkare för primärvården i Gävle, medger att serviceboendets personal och läkaren som var i tjänst agerade fel.

– Först och främst vill jag säga att det är oerhört olyckligt och oacceptabelt att en anhörig ska behöva genomleva det här. Vi ber väldigt mycket om ursäkt. Både hemtjänsten och vi har gjort allvarliga fel. Även om det inte funnits ett telefonnummer så får man inte lämna en avliden människa på det här sättet. I ett sånt här läge gäller det att sätta sig in i en anhörigs situation och det har man inte gjort, säger Börje Svensson till tidningen.

En utredning ska inledas och fallet är anmält till och ska granskas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

"Ovärdigt sätt att behandla en avliden"

Även Margreth Hultin Rosenberg, vårdenhetschef på Sätra Din Hälsocentral, ber om ursäkt.

– Det som skett är olyckligt och oacceptabelt. Det här är ett ovärdigt sätt att behandla en avliden människa på. En anhörig ska aldrig behöva vara med om det som skett. Vi ber väldigt mycket om ursäkt för de misstag som begåtts. Misstagen är allvarliga och Hälsocentralen i Sätra kommer nu att utreda vad som hänt och vidta de åtgärder som krävs för att något liknande aldrig ske igen, säger hon.