Skytten i Houston – missnöjd advokat i nazistuniform

Publicerad 2016-09-27

Nathan Desai, 46, var klädd i nazistuniform och beväpnad med en gangster-kpist när han sköt ner flera personer i Houston, Texas, i måndags.

Myndigheterna beskriver honom som en missnöjd advokat.

– Om han har gjort detta, är det inte likt honom, säger Ken McDaniel, tidigare kollega.

Totalt skadades nio personer när Nathan Desai började skjuta mot människor och bilar tidigt på måndag morgon på en parkering, i närheten av ett köpcentrum i sydvästra Houston.

Sex av de skadade fördes till sjukhus med skottskador, varav en var kritiskt skadad och en annan allvarligt. Övriga tre hade lättare skärskador efter glassplitter och fick vård på platsen. Enligt vittnen avlossades ett 50-tal skott.

Nathan Desai sköts till slut ihjäl vid en skottväxling med polisen. Han hade då sökt skydd bakom ett träd inte långt från sin bil.

"Inte likt honom"

Motivet till attacken är inte helt klarlagt. Men myndigheterna är övertygade om att skytten agerade ensam och att han kan ha varit frustrerad över sin jobbsituation.

– Han hade antingen fått sparken eller hade ett dåligt förhållande med sin advokatbyrå, säger borgmästare Sylvester Turner till tv-stationen ABC13.

Nathan Desais pappa berättar för KRPC-TV att sonen var egenföretagare och att det inte gick särskilt bra för advokatfirman.

Ken McDaniel, tidigare kollega till den misstänkte mannen, förklarar att de båda gick skilda vägar i februari efter tolv års samarbete.

– Om han har gjort detta, är det inte likt honom. Det är chockerande och upprörande, säger han till KRPC-TV.

– Han var en väldigt duktig advokat. Jag var stolt över att vara hans partner.

Enligt uppgifter till New York Daily News ska Nathan Desai ha viftat med ett skjutvapen framför några arbetare vid sin bostad för några veckor sedan.

Beväpnad med "Tommy Gun"

När Nathan Desai gick till attack i måndags var han klädd i en tysk uniform från andra världskriget, rapporterar KRPC-TV. I hans hem hittades andra historiska attiraljer.

– Vilken betydelse detta har vet jag inte. Det fanns också andra historiska, eller vad jag skulle kalla antika, militära saker i lägenheten. En del går ända tillbaka till inbördeskriget, säger Dwayne Ready, kapten vid Houstonpolisen, till tv-stationen.

Nathan Desai var beväpnad med en halvautomatisk pistol och en kpist av märket Thompson. Den senare har smeknamnet "Tommy Gun" och är ett ikoniskt skjutvapen som blev ökänt på 20- och 30-talen, under förbudstiden. Båda vapnen köptes helt lagligt 2009 respektive 2011.

Ytterligare minst ett vapen hittades i den misstänkte gärningsmannens bil. Där fanns enligt polisen även uppskattningsvis 2 500 patroner.

Följ ämnen i artikeln