Norge bygger stängsel mot flyktingar

Publicerad 2016-09-05

För exakt ett år sedan cyklade syriska flyktingar in i Norge från Ryssland.

Nu inleds ett kritiserat stängselbygge vid landsgränsen.

– För att stå bättre rustade och kontrollera vem som tar sig in i riket uppgraderar vi säkerheten, sa den norske justitieministern Anders Anundsen när stängselbygget blev känt i april.

Ett 200 meter långt och 3,5 meter högt ståltrådsstängsel uppförs just nu vid Storskog gränsstation utanför Kirkenes i Norge, precis på gränsen till Ryssland.

Platsen blev för exakt ett år sedan känd för bilderna på syriska flyktingar som cyklade in i landet för att söka asyl.

– De flesta som kommer hit är syriska män mellan 20 och 40 år. De säger att de inte vill slåss för Assad eller bli tagna av IS. De önskar fred och är glada och lyckliga över att ha kommit fram, sa Hans Møllebakken, stationschef på Kirkenes polisstation till norska tidningen VG då.

Bygget har inletts

Men efter att det kommit närmare 5500 asylsökande över gränsen under förra hösten presenterade den norska regeringen det man kallade ett ”säkerhetsåtgärd”.

– Händelser den senaste tiden har visat hur viktigt det är att veta med säkerhet vem som befinner sig både i Norge och i Schengen, sa Anders Anundsen från Fremskrittspartiet (Frp) i ett pressmeddelande om stängselbygget.

Aftonbladet
Utrikes

I lördags kunde VG visa bilder på att stängselbygget nu har inletts. Detta trots att det i år inte har kommit några asylsökande till gränsstationen.

Eftersom flera av de cyklande flyktingarna hade ryska uppehållstillstånd signalerade norska staten tidigt efter händelsen förra året att majoriteten av dem skulle komma att skickas tillbaka till Ryssland utan asylprövning.

Kostar 4 miljoner

– Nu har strömmen av gränspasseringar avtagit, men det betyder likväl inte att det inte kan komma fler senare. Ett stängsel ska öka säkerheten och kontroll inne på gränsövergångsområdet, säger gränspolischefen Stein Kristian Hansen till NRK.

Prislappen för stängslet ska ligga på över 4 miljoner svenska kronor, enligt tv-kanalen.

”Inte det klokaste Norge kan göra”

Rune Rafaelsen, socialdemokratisk ordförande för kommunen Syd-Varanger där Storskog ligger, är kritisk till stängslet.

– Det här är inte det klokaste Norge kan göra i förhållande till sin granne Ryssland. Jag kan heller inte se den praktiska nyttan av stängslet, säger han enligt svenska Yle.

Både invånarna och näringslivet vill hellre ha en större gränsstation än ett stängsel, enligt Rafaelsen.

Enligt NRK var det inte heller någon som försökte ta sig in i Norge kring den plats där stängslet nu ska byggas. Samtliga flyktingar kom till gränsstationen och möttes där av myndighetspersoner.

På rysk sida finns också redan ett 193 kilometer långt taggtrådsstängsel, skriver VG.

”Taktlöst, historielöst”

Norska och ryska myndigheter ingick 2010 ett avtal som tillåter invånarna att åka över gränsen utan visum.

– Vi jobbar för mer kontakt med Ryssland, och så kommer staten, utan att någon har bett om det, och bygger ett stängsel. Det är taktlöst, historielöst och inte något fredsnationen Norge är betjänt av, säger Rafaelsen till VG.

Linn Landro, som är aktiv i volontärorganisationen Refugees Welcome säger till nyhetsbyrån Reuters som uppmärksammat stängselbygget:

– Vi har ett ansvar att vara ett land som människor kan fly till. Stängslet sänder en väldigt negativ signal, även till Ryssland, eftersom det säger 'vi kan inte lita på er'.

Anledningen till att många flyktingar tog sig över till Norge på just cykel förra året beror på att rysk gränspolis inte tillåter gränspassering till fots. Dessutom måste den som för in en bil över den norska gränsen ha korrekt dokumentation.

Gränsen mellan Ryssland och Norge upprättades 1826.