Fortsatt kyligt – våren dröjer in i april

Publicerad 2018-03-20

Soligt och ljust – men kallt.

Våren är sen i år.

– Vi ska nog in i april innan vi får en längre period med varmare väder, säger Ian Engblom, meteorolog vid Foreca.

Nu blir dagarna längre än nätterna i och med vårdagjämningen.

Men det är fortfarande kallt, isigt och snöigt på många håll.

Bortsett från delar av södra Sverige är vårens intåg helt enkelt försenat med lägre temperaturer än normalt.

– Vi har bara vår i delar av Skåne, södra Öland och södra Gotland. Enligt den meteorologiska definitionen. Dygnsmedeltemperaturen ska vara över noll sju dygn i följd, säger Ian Engblom, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Kallt på natten

Bland annat Gävleborg, Uppland och Västmanland har under det senaste dygnet haft vårtemperaturer.

– Tittar man på medeltemperaturen de fem kommande dygnen har vi plusgrader i större delen av Götaland, stora delar av Svealand och även delar av Gävleborg.

Men temperatursvängningarna mellan dag och natt är fortsatt stora.

– I morgon ser det exempelvis ut att bli fyra-fem grader varmt på många håll, i både Götaland och Svealand och kanske även södra Norrland, men å andra sidan blir det lika många minusgrader eller kallare på natten, säger Ian Engblom.

Så blir vädret där du bor

”Som mest runt fem grader”

Under tisdagen drar ett frontsystem med snö in västerifrån över Norrland.

– Snöbyarna ligger kvar i fjälltrakterna under onsdagen. Natten till torsdag tar sig ett mindre snöfall in över Götaland med några centimeter snö. Sedan verkar ett nytt frontsystem dra in till helgen med tyngdpunkten i norra Svealand samt södra och mellersta Norrland.

När kommer det att kännas som vår på riktigt?

– Så långt jag kan se i prognosen har vi inte någon tydlig period där det blir tio grader varmt om dagarna. Det håller sig som mest runt fem grader. Vi ska nog in i april innan vi får en längre period med varmare väder, säger Ian Engblom.

– Våren är sen. I sydligaste Skåne kom våren som normalt i mitten av februari. Men så här års brukar större delen av Götaland och även ett mindre område av Svealand runt Hjälmaren ha fått vår.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln